Portugalski pisatelj José Saramago je leta 1998 dobil nobelovo nagrado za literaturo. Foto: EPA
Portugalski pisatelj José Saramago je leta 1998 dobil nobelovo nagrado za literaturo. Foto: EPA
Favela v Rio de Janeiru
V filmu Božje mesto je Meirelles raziskoval življenje mladostnikov v favelah Rio de Janeira. Foto: EPA

Meirelles, ki ga je svet spoznal s filmom Božje mesto (Cidade de Deus, 2002) - zgodbo o odraščanju v favelah Rio de Janeira, lani pa je v kinodvorane poslal film Zvesti vrtnar (The Constant Gardener), je brazilskim novinarjem potrdil, da je zelo verjetno, da bo on tisti, ki bo posnel Saramagovo klasiko.

Koprodukcija Blindness leta 2008?
Delovni naslov filma je Blindness, nastal pa bo pod okriljem britanske producentske hiše Potboiler. Meirelles je povedal, da je že leta 1997 poskušal pridobiti pravice za snemanje, a je takrat temu nasprotoval José Saramago, ki je menil, da bo zelo težko v filmski jezik prevesti zgodbo o slepoti. Pravice za snemanje je končno dobila kanadska producentska hiša Rhombus Media - Kanada bo poleg Velike Britanije, Brazilje in Japonske torej eden od štirih členov filmske koprodukcije.

"Lani so stopili v stik z mano. Dali so mi scenarij za Blindness, ampak sprva nisem vedel, da gre za Saramagovo knjigo, saj je v portugalščini naslov drugačen. Ko pa sem začel brati, sem spoznal, da je Saramago. Seveda sem takoj pristal," je pojasnil režiser. Snemanje naj bi se začelo sredi prihodnjega leta - delali bodo v Sao Paulu in Torontu, film pa naj bi na velika platna prišel leta 2008.

Saramagova napoved prihodnosti?
Saramagov Esej o slepoti je izšel leta 1995 in bralca postavi v izmišljeno deželo, v kateri se počasi, a vztrajno širi epidemija slepote - vsi okuženi vidijo samo še mlečno belo svetlobo. Ministrstvo za zdravstvo ukrepa tako, da prizadete odpelje v karanteno v zapuščeno psihiatrično bolnišnico. Zaradi nemogočih razmer na dan pridejo skriti nagoni, smisel za dostojanstvo, spoštovanje in druge moralne vrednote pa hitro izginjajo.