Islandska komedija Hrutar (Ovna) režiserja Grímurja Hákonarsona je na lanskem festivalu v Cannesu osvojila nagrado un certain regard. Foto: Liffe
Islandska komedija Hrutar (Ovna) režiserja Grímurja Hákonarsona je na lanskem festivalu v Cannesu osvojila nagrado un certain regard. Foto: Liffe

Filmski teden Evrope letos poteka od 4. do 14. maja, njegov namen pa je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Tako so po vsej Sloveniji organizirane projekcije filmov sodobne evropske produkcije in tako se bo do sredine maja v dvanajstih slovenskih mestih zvrstilo trideset brezplačnih projekcij.

Skupaj osem filmov je na ogled v Celju, Cerknici, Izoli, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Pivki, Postojni in Slovenj Gradcu. Slavnostno odprtje Filmskega tedna Evrope 2016 bo 8. maja ob 18. uri v kranjskem kinu Cineplexx.

Celotni razpored projekcij po slovenskih krajih si lahko pogledate tukaj.


Cvetober lanske produkcije
Na sporedu so filmi, ki nosijo lansko letnico nastanka, in sicer: Ljubezen na prvi pretep, Marijina Zgodba, Dobrodušni velikan, Glasnejša od bomb, Moja mama, Savlov sin, Mustang in Ovna.
Nekateri izmed teh filmov so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami. Prav vsi filmi, ki bodo na ogled, so prejemniki podpore podprograma MEDIA (Mesures pour Encourager le Développement de l’Industrie Audiovisuelle) Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije, ki letos praznuje 25 let obstoja.