Kar sta v Hollywoodu Brad in Angelina, sta v Mumbaju Abhišek in Aišvaria. Foto: Reuters
Kar sta v Hollywoodu Brad in Angelina, sta v Mumbaju Abhišek in Aišvaria. Foto: Reuters
Hrithik Roshan
Najboljši in najbolj glamurozen bollywoodski igralec preteklega leta. Foto: Reuters
Amitabh Bachchan in Dharmendra
Legendarna bollywoodska zvezdnika sta tudi zasebno dobra prijatelja. Foto: Reuters
Shilpa Shetty
Tudi razvpiti zmagovalki britanskega Big Brotherja je uspelo domov odnesti kipec. Foto: Reuters

Kar 12.000 ljudi se je nagnetlo na stadionu v Sheffieldu na severu Anglije in bilo priča zmagoslavju hindujskega filma Rang De Basanti, ki je na podelitvi indijskih filmskih nagrad dobil kar 12 kipcev, tudi tistega za najboljši film.

Rang De Basanti, ki ga je režiral Rakejš Omprakaš Mehra, glavno vlogo pa zaupal Aamirju Kanu, je zgodba o mladi londonski filmarki, ki najde dnevniške zapise svojega dedka, ki je nekoč služil v vrstah britanske policije v Indiji, nato pa začne vleči vzporednice med Indijo v 30. letih prejšnjega stoletja in danes.

Mednarodne indijske filmske nagrade (IIFA), indijska različica oskarjev, so letos podelili v Veliki Britaniji. Indijska akademija namreč v želji večje mednarodne prepoznavnosti prireditve seli po svetu; lani so se ustavili v Dubaju, predtem pa na Nizozemskem in v Singapurju.

Bollywood je sicer priljubljeni naziv za indijsko filmsko industrijo v hindujskem jeziku, ki ima središče v Mumbaju (nekdanji Bombaj - ime je nastalo v kombinaciji z besedo Hollywood). Bollywoodske filme si vsako leto ogleda na stotine milijonov ljudi.

Najboljši igralec Hrithik Rošan, najboljša igralka Rani Mukherji
Največ aplavza na podelitvi nagrad, ki je trajala več kot šest ur, je požel Hrithik Rošan, ki je dobil nagrado za najboljšega igralca v filmu Krrish, "prvi indijski film o superjunaku". Rošan, ki je domov odnesel tudi priznanje za najbolj glamuroznega glavnega igralca, je ob tej priložnosti povedal: "Naj naših otrok nikoli ne bo strah sanjati nemogočega, saj je lahko nekdo kot jaz prišel tako daleč."

Nagrado za najboljšo igralko je dobila Rani Mukherji za vlogo v Kabhi Alvida Naa Kahna, v katerem se nekdanji nogometaš spopada z ljubosumjem na svojo v karieri uspešno ženo, urednico modnega časopisa. "Bollywoodska kraljica" Aišvaria Rai in nekdanja nosilka naslova Miss sveta pa je dobila nagrado za najbolj glamurozno glavno igralko.

Razneženi legendi Bollywooda
Dharmendra, filmski zvezdnik, ki je postal politik, igral pa je v več kot 200 hindujskih filmih od zgodnjih 60. let prejšnjega stoletja, je dobil priznanje za izjemen prispevek indijskemu filmu, za kar se je zahvalil v čustvenem govoru.

Bollywoodski superzvezdnik in državnik Amitabh Baččan je v poklonu Dharmendri povedal: "Moja žena ga je vedno opisovala kot popolno utelešenje grškega boga. Je najčudovitejši prijatelj in najčudovitejši mož, kar jih je." Baččan, ki nastopa tudi v vlogi ambasadorja IIFA, se je svojemu sinu Abhišku (sicer soprogu prelestne Aišvarie Rai) na odru pridružil tudi za plesni nastop na nekaj najnovejših uspešnic iz Bollywoodskih filmov.

Manjkala ni niti Shilpa Shetty
Indijska starleta Shilpa Shetty, ki je po rasističnih izpadih, ki so spremljali njen nastop na britanski različici Big Brotherja, (vsaj) tako slavna v Britaniji kot v Delhiju , je zapela pesem iz akcijskega trilerja Dhoom 2. Med glasnim aplavzom je občinstvo nagovorila: "East or west, Yorkshire is best!"