Janet Yang (1956) je bila imenovana za predsednico Akademije za filmsko umetnost in znanost, ki šteje okoli 10.000 članov. Foto: janetyang.com
Janet Yang (1956) je bila imenovana za predsednico Akademije za filmsko umetnost in znanost, ki šteje okoli 10.000 članov. Foto: janetyang.com

Janet Yang je šele kot četrto žensko v zgodovini Akademije na to funkcijo izvolil 54-članski odbor. Nasledila bo odhajajočega predsednika Davida Rubina, tako rekoč veteranskega direktorja kastinga, ki se s čela Akademije poslavlja po treh letih zaradi omejitve trajanja mandata. Izvršna producentka animiranega filma Over the Moon, ki je bil leta 2020 nominiran za oskarja, je po Cheryl Boone Isaacs tudi šele druga nebelopolta oseba na čelu akademije, piše Associated Press (AP).

Pomemben glas azijsko-ameriške hollywoodske skupnosti
Skupaj z izvršnim direktorjem akademije Billom Kramerjem, sicer nekdanjim direktorjem muzeja Akademije, ki je bil na novo funkcijo imenovan junija, bo Yang zadolžena za vodenje Akademije skozi nadaljnji razvoj filmske industrije. V njuni domeni bo tudi stabilizacija podeljevanja oskarjev, ki jih v zadnjih letih bremenijo škandali in vse manjša gledanost.

V Queensu rojena hči kitajskih priseljencev je že dalj časa pomembna figura azijsko-ameriške skupnosti v Hollywoodu. Od leta 2019 je v svetu guvernerjev Akademije kot ena od treh guvernerjev, ki so bili dodani po škandalu #OscarsSoWhite (#OskarjiTakoBeli), da bi spodbudili vključevanje v filmsko akademijo. Prav tako sopredseduje skupini Asian Affinity Group, ki deluje v okviru akademije.

V družbi Woodyja Harrelsona na snemanju filma Ljudstvo proti Larryju Flyntu (1996). Foto: janetyang.com
V družbi Woodyja Harrelsona na snemanju filma Ljudstvo proti Larryju Flyntu (1996). Foto: janetyang.com

Predana in strateško naravnana vodja
"Janet je izjemno predana in strateško naravnana vodja, ki ima neverjetno zgodovino službovanja na Akademiji. Imela je ključno vlogo pri sprožitvi in uresničevanju več pobud znotraj akademije glede novačenja članstva, upravljanja, pravičnosti, raznolikosti in vključenosti," je po pisanju AP-ja dejal izvršni direktor Akademije Kramer.

Po nekaj zaporednih letih usihajoče gledanosti se je letošnja marčevska podelitev ponašala z večjo gledanostjo kot lanska, a je bila s 16,6 milijona gledalcev še vedno druga najmanj gledana v zgodovini. Letošnjo slavnost je seveda zaznamovala klofuta, ki jo je Will Smith na odru namenil Chrisu Rocku. Smith je medtem odstopil od članstva v Akademiji, ta pa mu je za naslednje desetletje prepovedala udeležbo katerega koli dogodka v povezavi z njo.