Kaj je Jean Vodaine videl v zrcalu? Na sliki je umetnikov avtoportret. Foto: www.lagalerie.lu
Kaj je Jean Vodaine videl v zrcalu? Na sliki je umetnikov avtoportret. Foto: www.lagalerie.lu
Jasna Hribernik.
Jasna Hribernik je režirala že številne dokumentarne filme in dokumentarne TV-nanizanke, ki so gostovali na mednarodnih festivalih (45 km morja, Černobilski zvonovi, Hiša nasprotij, Ko nam je žoga padla na glavo …). Foto: RTV SLO
Kdo je bil Jean Vodaine?

50-minutni portret pesnika, prevajalca, založnika, tiskarja, slikarja in grafika Jeana Vodainea, ki so ga v Volčah predvajali na prvi junijski dan, je po scenariju Tomaža Letnarja posnela Jasna Hribernik.

Na begu pred fašizmom
Zgodba francoskega umetnika slovenskega rodu se začenja z rojstvom: Vladimir – Fred Kaučič je na svet prišel 6. julija 1921 na Čiginju pri Volčah, v eni izmed barak na ruševinah prve svetovne vojne. Tri leta pozneje se je njegov oče uprl zahtevi, naj se vpiše v fašistično stranko, in je raje odšel z vso družino v Francijo, v Loreno. Odraščajoči Frédéric se je pri očetu najprej izučil čevljarskega poklica, vendar ga je bolj zanimala poezija.

Častni vitez umetnosti
21-leten je pod pesniškim imenom Jean Vodaine objavil prvo pesniško zbirko in zasnoval revijo, ki je prinašala zapise iz proletarskega življenja. Po nekaj podobnih poskusih, včasih bolj, včasih manj uspešnih, je 1962 spravil v življenje revijo Dire; sam jo je tiskal, ilustriral, zalagal in ji dajal enkratno grafično podobo z lesorezi in linorezi. Prevajal in predstavljal je tudi slovensko poezijo, veliko je sodeloval zlasti s slikarjem Venom Pilonom. Francoska država ga je leta 1999 odlikovala z redom viteza umetnosti in literature.

Nikoli pretrgane vezi z domovino
Leta 2002 je Kaučič-Vodaine prišel v Slovenijo; takrat je Tolminski muzej pripravil razstavo skupaj s Pilonovo galerijo iz Ajdovščine in izdal katalog bad adn: Jean Vodaine (urednica Irene Mislej). Pesnik je 8. avgusta lani umrl v Franciji.

Dokumentarec Tomaža Letnarja in Jasne Hribernik (ki sta tudi avtorja filma o Cirilu Kosmaču) je nastajal nekaj let med Francijo in Slovenijo. Televizija Slovenija ga bo gledalcem prikazala letos jeseni, predpremiero v Volčah pa je za letošnjo Francosko-slovensko pomlad pripravila v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier in kulturnim društvom Myra Locatelli.

Kdo je bil Jean Vodaine?