Johnny Depp si ne bo prvič nadel lepo ukrojene obleke ameriškega gangsterja: v filmu Državni sovražnik (Public Enemies). Foto:
Johnny Depp si ne bo prvič nadel lepo ukrojene obleke ameriškega gangsterja: v filmu Državni sovražnik (Public Enemies). Foto:
Po 16 letih na begu (in 12 letih na vrhu FBI-jevega seznama najbolj iskanih zločincev) so Bulgerja naposled aretirali junija 2011 v Kaliforniji. (Višja nagrada je bila razpisana samo na informacije, ki bi pomagale pri ujetju Osame bin Ladna.)

Film bo ekranizacija biografske knjige Dicka Lehra in Geralda O'Neila iz leta 2001, Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob (Resnična zgodba o nesveti navezi med FBI-jem in irsko mafijo), po kateri je dobil tudi naslov. Režiral naj bi ga Barry Levinson (Rain Man, Bugsy), poroča filmski portal Deadline. Depp in Levinson sta v preteklosti skupaj že posnela eno klasiko gangsterskega žanra, Donnie Brasco.

"Ne bi mogel biti srečnejši, da bosta to neverjetno zgodbo na velika platna pripeljala največji zvezdnik na svetu in z oskarjem nagrajeni režiser," se je v izjavi za javnost pohvalil producent Brian Oliver. "Black Mass podrobno opiše vse obrate in zaplete te kompleksne zgodbe ter razgali zakulisje Bostona in njegove izprijene politične mašinerije, obenem pa razkrije največji škandal v zgodovini FBI-ja. Poleg tega je tudi zgodba o lojalnosti družini, irski dediščini in južnemu Bostonu."

Film bodo začeli snemati že maja, ni pa še znano, kdaj naj bi prišel v kinematografe.

Konkurenca: Najbolj vroče ime v Hollywoodu ta hip
Kot se to v Hollywoodu rado primeri, je Black Mass pravzaprav že drugi biografski projekt o Whiteyju Bulgerju, ki se ga filmska industrija loteva v zadnjem času. Svoj film ima v predproduciji tudi Ben Affleck. Scenarij zanj je napisal Terrence Winter (ki je tako avtor serije Boardwalk Empire kot nekdaj scenarist pri Sopranovih), gangsterja pa naj bi igral kar Affleckov stari prijatelj Matt Damon.

Dvojna igra, ki se ni obrestovala
Povedati je treba, da je bilo treba prvotno različico scenarija za Black Mass (iz leta 2009) precej spremeniti, potem ko so leta 2011 ameriške oblasti pravega Bulgerja, moža, ki je med drugim navdahnil lik Jacka Nicholsona v Dvojni igri, dejansko prijele. Bulger, ki se je v zgodovino zapisal kot eden najzloglasnejših zločincev v zgodovini Bostona, je v sredini sedemdesetih postal obveščevalec FBI-ja, da bi tako pomagal zrušiti konkurenčno mafijsko družino, ki je ogrožala njegovo ozemlje.

Toda ko so FBI-jevi agenti ugotovili, da imajo svoje tarče že v pesti, so svojega informanta kljub obljubi imunitete izdali in ga na koncu spravili za zapahe. 83-letni Bulger trenutno še čaka sojenje; nad glavo mu visi obtožba 19 umorov, izsiljevanja, prekupčevanja z drogami, pranja denarja in kovanja zarot. Sam se je že izrekel za nedolžnega. Fascinantna osebnost je tudi zato, ker se je okrog njega spletla cela mitologija: ker je ljudi v svoji četrti "varoval" pred drugimi mafijskimi družinami, je užival ugled nekakšnega lokalnega Robina Hooda.