Če skorajšnji oskarjevec izrazi zanimanje za kak filmski projekt, najbrž obstaja zelo velika verjetnost, da ga bo kdo prijel za besedo. Foto: Reuters
Če skorajšnji oskarjevec izrazi zanimanje za kak filmski projekt, najbrž obstaja zelo velika verjetnost, da ga bo kdo prijel za besedo. Foto: Reuters
Leonardo DiCaprio je renkarnirani Lenin, ugotavljajo tviteraši. Foto: Twitter

"Mislim, da bi morali snemati več filmov o ruski zgodovini, saj imajo ogromno zgodb, ki bi bile vredne Shakespeara," je pripomnil igralec in med drugim na svoj "seznam želja" uvrstil Putina, Rasputina in Lenina.

Rusi so oskarjevskega nominiranca prijeli za besedo: predstavnik studia LeninFilm je uradno izjavil, da bi z veseljem sodelovali z 41-letnim igralcem: "Filme je vedno zanimivo delati. Leonarda DiCapria so že večkrat primerjali z Leninom v mladih letih, imamo pa tudi dovolj rekvizitov in kulis, da poustvarimo čas revolucije."

Podobnost med obema je ugotovilo že ogromno uporabnikov na družbenih omrežjih - ampak to ni dovolj, so jezni ruski komunisti, ki grozijo z bojkotom, če bi to sodelovanje res bilo.

Filmski Lenin mora biti Rus!
Tiskovna agencija RIA Novosti poroča, da je Komunistična partija Sankt Peterburga - ki je ločena od parlamentarne Komunistične partije - studiu že pisno sporočila, da "bodo izvedli protestne akcije", če res najamejo DiCapria za vlogo Lenina. "V bližini vhoda v prostore LeninFilma bi izvajali državljansko nepokorščino, preprosto jim ne bi pustili vstopiti," napoveduje Sergej Malinkovič. "Poiščejo naj ruskega igralca."

Najbrž je smiselno omeniti, da je bila DiCaprieva babica po materini strani, Helene Indenbirken, po rodu Rusinja, DiCaprio pa je o sebi v preteklosti že govoril kot o "pol Rusu".

"Izdajalka" Olga se ni pustila prepričati
Malinkovič je sicer znan po svojih javnih protestih: odprto pismo je naslovil tudi na Olgo Kurylenko, ko se je razvedelo, da bo v bondiadi Kvantum tolažbe igrala bolivijsko agentko. "V imenu vseh komunistov se obračamo nate, čudežna hči uboge Ukrajine in dezerterka iz slovanskega sveta," jo je takrat nagovoril.

"Sovjetska zveza ti je dala brezplačno izobrazbo in zdravstveno oskrbo, a nihče ni vedel, da boš zagrešila intelektualno in moralno izdajo ter postala filmsko dekle za Bonda, ki v svojih filmih pobija na stotine Rusov in drugih prebivalcev socialističnih držav."

Studio LeninFilm je eden najstarejših filmskih studiev v Rusiji: njegove korenine segajo vse do leta 1914, ko je še vojska v Sankt Peterburgu snemala svoje filme. Takrat se je imenoval Filmski komite Sankt Peterburga in je imel v lasti 68 filmskih dvoran.