Iz filma Zabava. Foto: Festival Kurja polt
Iz filma Zabava. Foto: Festival Kurja polt

Projekcije bodo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Uradno se bo nocoj začel v Kinodvoru s kultnim filmom iz leta 1968, to je Zabava Blaka Edwardsa, "v katerem spremljamo indijskega igralca, ki na snemanju hollywoodskega pustolovskega spektakla po nesreči razstreli set in ki ga, namesto da bi ga odpustili, po pomoti povabijo na ekskluzivno zabavo filmskega producenta, kjer gre vse čudovito po zlu."

Programska vodja festivala Maša Peče je v intervjuju za STA povedala, da so si ob letošnjem jubileju privoščili še malo več svobode pri programiranju osrednje retrospektive. Ta je po navadi posvečena specifičnemu filmsko-teoretskemu ali filmsko-zgodovinskemu vidiku, recimo žanrskemu tropu, žanrskemu avtorju ali podžanru.

Letos pa je namesto povezujoče rdeče niti v retrospektivo z naslovom Vse najboljše, Kurja polt! uvrstila izbor svojih najljubših filmov, ki jih ima že vrsto let na seznamu, pa jih iz različnih razlogov do zdaj ni mogla ali hotela uvrstiti na program – nekateri niso spadali v nobeno od doslej izbranih tematik, nekatere je nalašč hranila za okroglo, praznično obletnico.

Iz filma Nezadržno. Foto: Festival Kurja polt
Iz filma Nezadržno. Foto: Festival Kurja polt

"Takšna je denimo uvodna Zabava iz leta 1968 v režiji Blaka Edwardsa, eden mojih najljubših filmov vseh časov", je povedala in dodala, da so vsi izbrani filmi po vrsti "absolutne filmske mojstrovine, nekateri tudi prelomni mejniki nacionalne ali svetovne filmske zgodovine".

Sorodna novica Festival Kurja polt: "Danes je na delu še bolj uničujoča cenzura: samocenzura."

Po mnenju Maše Peče ima žanrski film sicer od nekdaj svoje zvesto občinstvo, bolj zvesto in formirano tako od umetniškega kot mainstream filma. Vendar je zanimanje za žanr alternativna izbira, na neki način celo subkulturna.

V Slovenski kinoteki bodo v torek prikazali Seanso na deževno popoldne (Seanse on a wet afternoon), "počasi tlečim, atmosferičnim psihološkim trilerjem Bryana Forbesa, ki je spregledani biser britanske kinematografije šestdesetih let." V Kinodvoru pa bo torkov večer obeta film Nezadržno, "najnovejši triler žanrskega avtorja Fabricea du Welza, poln laži in poželenj ter posnet na čudovito zrnatih 16 milimetrov".

Iz filma H4z4rd. Foto: Festival Kurja polt
Iz filma H4z4rd. Foto: Festival Kurja polt

Pripravljajo tudi program Kino Ekran x Kurja polt: Politike vesterna, ki prinaša tri raznolike izraze političnega naboja žanra vesterna ter tri zanimive razmisleke o filmskem, geografskem in kulturnem prostoru, so zapisali v Slovenski kinoteki.

Začela se bo tudi 6. konferenca kultnega filma, kjer bosta "pod budnim očesom" Russa Hunterja predavala Alexia Kannas z Univerze RMIT v Melbournu in Steve Jones z Univerze Northumbria iz Newcastla. Ob tradicionalnih delavnicah festivalskega fanzina Naredi si fanzin in pisanja o filmu Naježimo dlako, ostrimo pogled! pod mentorstvom revije KINO! bodo znova gostili Ekranov filmsko-kritiški krožek Do zadnje besede.

Z razstavo 10 let Kurje polti v Kinodvor Galeriji pa se bodo spominjali svojih začetkov in prve dekade festivalskih edicij, gostovanj filmskih avtorjev, predavanj filmskih teoretikov, delavnic festivalskega fanzina in filmske kritike.

Festival se bo sklenil 23. aprila.

V Ljubljani se začenja 10. Festival žanrskega filma Kurja polt