Filmski studio Viba Film je neizkoriščen, so se strinjali razpravljavci. Foto: RTV SLO
Filmski studio Viba Film je neizkoriščen, so se strinjali razpravljavci. Foto: RTV SLO
Predvajanje filma
Novi zakon predvideva takso za predvajanje avdiovizualnih del.
Drago Jančar
Jančarju se zdi taksa smiselna, saj bo vračala denar v umetnost. Foto: RTV SLO

Člani so bili najbolj zadovoljni z določili novega zakona, ki povečuje finančna sredstva za kinematografijo, tudi s pomočjo dvoodstotne takse, ki naj bi jo plačevali za prikazovanje filmskih oziroma avdiovizualnih del. Najbolj burna je bila razprava o statusu Filmskega studia Viba Film, ki naj bi po novem zakonu postal gospodarska družba s koncesijo, a se nekateri razpravljavci bojijo, da se bo pojavil kdo, ki bi ponujal enake storitve kot Viba Film in bi koncesijo izpodbijal.

Brez državnega financiranja ne gre
Režiser in predavatelj na AGRFT-ju Miran Zupanič je najprej opozoril, da brez financiranja slovenski film ne more preživeti, saj je trg premajhen. Po njegovem mnenju je filmsko ustvarjanje zapleten mehanizem, katerega delovanje pa ni usklajeno, za kar so krivi Filmski sklad RS, Filmski studio Viba film, producenti in drugi. Ker Filmski sklad RS-ja ne financira več 100-odstotno filmskega programa, ostanejo nekateri projekti nedokončani, saj je film finačno pokrit le na papirju, kot je opozoril Zupančič.

Filmski studio Viba Film je treba tržiti
Režiser je opozoril tudi na neizkoriščenost Filmskega studia Viba film, ki je velikokrat prazen, ker ga filmski sklad rezervira za izvedbo nacionalnega filmskega programa. Z njim se je strinjalo več članov nacionalnega sveta, ki deluje pod vodstvom predsednika Janeza Pipana. Direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Igor Prodnik je prepričan, da je Viba Film vsaj tonsko eden najbolje opremljenih filmskih studiev v Evropi, vendar pa je treba v opremo nenehno vlagati. Za to ga je treba tržiti, kar bo omogočal novi zakon, zato Viba Film tudi ne bo tako pogosto neizkoriščen. Prizadevanja, da se oživi ta studio, je podprl tudi Mitja Čander, ki je podprl tudi prizadevanja zakonodajalcev, da se zagotovijo večja koordiniranost na filmskem področju in transparentnost projektov ter uredijo razmerja med akterji na filmskem področju.

Podpora taksi za predvajanje avdiovizualnih del
Udeleženci torkove seje so se dotaknili tudi dvoodstotne takse za predvajanje filmskih oziroma avdiovizualnih del, ki so jo podprli. Prodniku se zdi zelo nizka, poleg tega predvideva, da jo bo mogoče pobirati na način, ki ga predvideva zakon. Dragu Jančarju pa se zdi pozitivno, da bo država vzela denar tam, kjer se služi, in ga vrnila umetnosti.

Stroga regulacija še ne prinese dobrega filma
Predsednik nacionalnega sveta se je vprašal o smiselnosti zelo stroge regulacije nadzora nad denarjem in delovanjem filmskega inštituta, saj meni, da je treba dati umetnikom več svobode, četudi ga kdaj polomijo, saj je tudi polomija sestavni del umetnosti, kot se je izrazil. Do podrobnosti regulirano delovanje namreč še ni zagotovilo za nastanek dobrih filmov, je dejal Pipan na seji, na kateri naj bi razpravljali o investicijah v javno infrastrukturo v kulturi, a bo to tema naslednje seje predvidoma januarja. Na njej bo moral Čander tudi natančno določiti temo, terminski načrt in seznam morebitnih udeležencev razprave, na kateri bi govorili o knjigi v javnem interesu.