Če prva poročila držijo, bo novi film prvi izlet Christopherja Nolana v žanr vojnega filma. Foto: Reuters
Če prva poročila držijo, bo novi film prvi izlet Christopherja Nolana v žanr vojnega filma. Foto: Reuters
V Dunkerquu vojni veterani ob obletnicah še vedno uprizarjajo dogodke iz leta 1940. Foto: Reuters

Za zdaj gre sicer samo za povezovanje namigov, ki še ni dobilo kakega uradnega potrdila. Francoski časopis La Voix Du Nord poroča, da Nolan v Franciji snema vojno dramo na temo druge svetovne vojne, filmska revija The Playlist pa piše, da sta Christopher in njegov brat (ter scenarist in stalni sodelavec) Jonathan v pristaniškem mestu Dunkerque, kjer naj bi iskala snemalne lokacije.

To se dejansko ujema z besedami župana Dunkerqua, Patrica Vergrieta, ki se je pred kratkim hvalil, da bo junija 2015 "svetovno znan režiser" v njihovih krajih snemal "ameriški blockbuster".

Čudež v Dunkerquu
Večina filmskih medijev predvideva, da bo tema Nolanovega filma "operacija Dinamo" - to je kodno ime za pomorsko evakuacijo britanskih in francoskih enot, ki so se na obali Dunkerqua znašle v nemškem obroču, iz katerega ni bilo izhoda.

Operacija se je začela v zgodnjih jutranjih urah 26. maja in je trajala do 4. junija 1940, ko je bilo z obal Dunkerqua evakuiranih več kot 330 tisoč zavezniških vojakov. Pri reševanju je sodelovalo več tisoč plovil, od velikih čezoceank pa vse do majhnih ribiških čolnov. V svojem slavnem govoru "We shall fight on the beaches" ("Borili se bomo na plažah, borili se bomo na območjih za izkrcanje, borili se bomo na poljih in ulicah, borili se bomo na hribih ...") je Winston Churchill operacijo opeval kot "čudežno rešitev".

Revija Variety piše, da je Nolan za film scenarij napisal sam, v pogovorih za vloge pa naj bi bili Mark Rylance, Kenneth Branagh in Tom Hardy.

Mimogrede, v kontekst "operacije Dinamo" je režiser Joe Wright postavil tudi Jamesa McAvoya v prizoru svojega filma Pokora (2007).
Do zdaj je bilo uradno objavljeno le, da bo Christopher Nolan svoj naslednji film posnel pod okriljem studia Warner in da v kinematografe prihaja junija 2017.