Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Programski svet je danes dal pozitivno mnenje internim pravilnikom, ki se nanašajo na AV-področje glede izvajanja javnih razpisov, koprodukcijskega sodelovanja Radiotelevizije Slovenija, delovanja ocenjevalnih komisij in drugih sorodnih zadev. Z besedili pravilnikov se je pred tem seznanila komisija za kulturne in umetniške programe in jih po besedah predsednice komisije Jelke Stergel ocenila za ustrezne.

Sorodna novica Diskrecijska pravica generalnega direktorja RTV SLO: za okoli 145.000 evrov manj za Bičkov film

Kot pravi, so "nežno omejili" diskrecijsko pravico generalnega direktorja v zvezi z odločitvami, na drugi strani pa povečali vlogo pristojnega uredništva oziroma stroke. Dodala je tudi, da ne želijo, da bi se na široko razpravljalo o odločitvah vodstva, še preden so te pravnomočne.

"Cilj je v največji možni meri zasledovati uredniški interes RTV-ja"
Po besedah Graha Whatmougha je cilj sprememb v tem, da se v največji možni meri zasleduje uredniški interes RTV-ja in zminimalizira vloga direktorja.

Na prejšnji seji se je programski svet namreč seznanil z odločitvijo generalnega direktorja, ki je uporabil diskrecijsko pravico in zavrnil odločitev komisije za ocenjevanje celovečernih filmov. Šlo je za projekt režiserja Roka Bička Črna mati zemla, ki mu je komisija namenila sofinanciranje v višini 150.000 evrov, generalni direktor pa bi znesek znižal na 30.000 evrov.

Sorodna novica Bičkovemu filmu namesto 183.000 le 36.600 evrov. Na odločitev se je še mogoče pritožiti.

Grah Whatmough je tedaj pojasnil, da odločitev še ni pravnomočna in da je še možna pritožba, programski svet pa zaradi nesklepčnosti ni sprejel nobenega sklepa s tem v zvezi.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je omenil, da bodo pravilnike, ki urejajo to področje, podrobneje pregledali na naslednji seji, do današnje seje pa se je po Baškovičevih besedah avtor svojemu projektu odrekel.

Najmanj dva odstotka RTV-prispevka za filme neodvisnih producentov
Na priporočilo omenjene komisije je programski svet generalnega direktorja danes tudi pozval k pravočasni realizaciji obveze, ki jo RTV nalaga 17. člen zakona o Slovenskem filmskem centru. Po zakonu namreč zavod podpira slovensko filmsko produkcijo tako, da prek razpisa letno nameni najmanj dva odstotka zbranega RTV-prispevka filmom neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje. Grah Whatmough je na seji ocenil, da bo zavodu to uspelo še pred koncem tega leta.