Redford ob odprtju festivala Sundance 2006. Foto: EPA
Redford ob odprtju festivala Sundance 2006. Foto: EPA
Jennifer Aniston
Anistonova se je udeležila odprtja festivala. Foto: EPA

"Ko je festival enkrat dosegel določeno raven razvpitosti, so nanj začeli prihajati ljudje z svojimi cilji, ki s cilji festivala niso bili združljivi," pravi Redford, "vendar glede tega ne moremo nič." Ve se le, da ostajamo pri svojem osnovnem cilju, še dodaja igralec. Sundance je med 'velike' izstrelil več neodvisnih filmov, med katerimi so na primer Blair Witch Project, Reservoir Dogs in Super veliki jaz, iz leta v leto pa se za festival vse bolj zanimajo tudi zvezdniki in veliki studii.

Čeprav je festival postal velik filmski dogodek, ki ga obiskujejo zvezdniki in zvezdnice iz sveta filma, zanj pa se vse bolj zanimajo tudi veliki studii, Redford poudarja, da iz leta v leto ohranjajo sloves pomoči neodvisnim filmom priti v 'mainstream'.

Ob odprtju: Jennifer Aniston
Letošnja različica Sundancea se je sicer začela 19. januarja s premierno projekcijo filma Friends with Money (Prijatelji z denarjem), v katerem je v glavni vlogi pod režisersko taktirko Nicole Holofcener zaigrala Jennifer Aniston. Že izbor filma, ki je odprl festival kaže, da so meje med neodvisnim filmom in hollywoodskimi projekti vse bolj zabrisane, saj smo Anistonovo lahko gledali v vrsti hollywoodskih produkcij. Redford pa pojasnjuje, da je Sundance "festival pripovedovalcev zgodb. Ti lahko razširijo naša obzorja, lahko nas vpletejo, izzivajo, navdihnejo in, na koncu, tudi povežejo."