Polanski je sicer zasebno in popolnoma v miru na Poljsko potoval že leta 2011, tokrat pa se je pojavil na televiziji, ko se je udeležil odprtja Muzeja zgodovine poljskih Judov. Foto: EPA
Polanski je sicer zasebno in popolnoma v miru na Poljsko potoval že leta 2011, tokrat pa se je pojavil na televiziji, ko se je udeležil odprtja Muzeja zgodovine poljskih Judov. Foto: EPA
Roman Polanski
Častni gost se je udeležil tudi koncerta v Narodni operi. Foto: EPA
Danes 81-letnega režiserja je losangeleška policija leta 1997 obtožila šestih kaznivih dejanj, tudi posilstva in sodomije. Foto: EPA

Poljski mediji poročajo, da so poljski tožilci na prošnjo ameriških kolegov Romana Polanskega pripeljali na zaslišanje; ZDA namreč še vedno zahtevajo njegovo izročitev na podlagi obsodbe iz leta 1977, v kateri so odločili, da je kriv spolnega občevanja z mladoletnim dekletom.

Ameriške oblasti so aretacijo Polanskega zahtevale, ko je odpotoval v Varšavo, kjer naj bi se udeležil odprtja judovskega muzeja.

Predstavnica krakovskega tožilstva Boguslawa Marcinkowska je za ameriške medije potrdila, da je režiser ostal na prostosti, da pa je na razpolago za nadaljnje postopke. Tožilstvo mora preučiti ameriško zahtevo za aretacijo in izročitev, preden pridejo do kakšnih dokončnih odločitev.

Rok je zapadel
Poljski državni tožilec je na to temo leta 2010 povedal, da je obtožbam proti Polanskemu na Poljskem že potekel rok, zato pač ni nobenega razloga za izročitev. Predstavnik poljskega pravosodnega ministrstva zdaj pravi, da to sicer ni res, ker se ti roki ne nanašajo na ameriške zahteve, in da je zato izročitev teoretično še vedno mogoča.

Roman Polanski, ki je tudi francoski državljan, večino svojega časa preživi v Parizu, kjer je varen pred ameriško roko pravice, kateri se je z odhodom izognil leta 1978. Leta 2010 se je sredi ogromne medijske vihre našel v hišnem zaporu v svoji koči v Švici, a so tudi švicarske oblasti prišle do zaključka, da ga ne bodo izročile, in ga izpustile.

Ista država ga hoče spraviti v zapor in mu nameni oskarja
Najbrž ni treba posebej ponavljati: Polanski se je že v sedemdesetih izrekel za krivega spolnih odnosov z mladoletnico; medtem ko je sodišče odločalo o kazni, je na skrivaj zapustil Ameriko. Menda je bil prepričan, da namerava sodnik v nasprotju z dogovorom zavrniti dogovor, po katerem mu ne bi bilo treba služiti zaporne kazni. Kalifornijski tožilci so že od takrat na njegovi sledi, poskusi, da bi ga dobili v domovino, pa so z leti postali malo manj energični.

Polanski je v vsem tem času kljub aferi še naprej ustvarjal in užival ugled in priznanje svojih kolegov. Leta 2002 je za vojno dramo Pianist dobil celo oskarja (podelitve pa se, seveda, ni mogel udeležiti).

Želje žrtve niso ključnega pomena
Režiserjeva žrtev, zdaj 51-letna Samantha Geimer, je lani o tem poglavju svojega življenja napisala knjigo The Girl: A Life Lived in the Shadow of Roman Polanski, to pa zato, ker je "hotela nazaj lastništvo svoje zgodbe". Mati treh otrok, ki je bila takrat stara samo 13 let, danes ne čuti nobene zamere do svojega napadalca. "Moja družina ni nikoli zahtevala kazni za Polanskega. Hoteli smo samo, da bi se pravna mašinerija ustavila." Večkrat je izjavila tudi, da je režiserju odpustila - bolj zaradi same sebe kot pa zaradi njega.

Rad bi snemal na Poljskem
Polanski je sicer zasebno in popolnoma v miru na Poljsko potoval že leta 2011, tokrat pa se je pojavil na televiziji, ko se je udeležil odprtja Muzeja zgodovine poljskih Judov. V zadnjem času je že večkrat izrazil željo, da bi na Poljskem lahko posnel film o slavni Dreyfusovi aferi - a seveda le pod pogojem, da ne bo izročen v ZDA.