Otilia in Gabita si delita sobo v študentskem naselju; ko Gabita ugotovi, da je noseča, na svetu nima nikogar razen svoje prijateljice. Foto:
Otilia in Gabita si delita sobo v študentskem naselju; ko Gabita ugotovi, da je noseča, na svetu nima nikogar razen svoje prijateljice. Foto:
Jane Fonda in Cristian Mungiu
Zmagovalec canskega festivala si pač zasluži tudi poljubček Jane Fonda. Foto: Reuters

Romunija bo za oskarja za tujejezični film, ki ga bodo podelili prihodnje leto v Los Angelesu, predlagala film 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 meseci, 3 tedni in 2 dneva), ki je letos v Cannesu prejel zlato palmo za najboljši film. Z zlato palmo za film romunskega režiserja Cristiana Mungiuja je Romunija dobila do zdaj najvišje mednarodno priznanje na tem področju, premagali pa so tudi 21 drugih filmov znanih režiserjev, med katerimi so bili tudi Quentin Tarantino in brata Coen.

Nizkoproračunska turobna drama je zgodba o študentki, ki prestaja grozote, da bi svoji prijateljici omogočila splav v deželi, kjer komunistična oblast splav prikazuje kot največji mogoč zločin, ki deželo ropa delovne sile; režiser skuša pokazati, kako politični sistem, indoktrinacija in predsodki okolice vplivajo na usodo posameznika. V glavnih vlogah so nastopili Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov in Alex Potocean.

"Malo denarja, malo muzike" - ni nujno
Proračun za film je znašal skromnih 671 tisoč dolarjev, Mungiu pa je po zmagi v nekaj intervjujih povedal, da so se razmere za filmarje v Romuniji v zadnjih letih izboljšale. Seveda je že dobil ponudbe za delo v Hollywoodu, a bi rad prej končal trilogijo o življenju pod komunistično oblastjo, ki jo je začel prav z omenjenim filmom.