Susan Sarandon s svojim leopardom za izjemnost. Foto: EPA
Susan Sarandon s svojim leopardom za izjemnost. Foto: EPA

Sarandonova na tem švicarskem filmskem festivalu, ki sodi med vodilne manifestacije filma v Evropi, vsako leto pripravlja filmsko delavnico, včeraj pa je prejela tudi enega od leopardov za odličnost. Drugi bo šel v roke ameriškemu režiserju Johnu Malkovichu, ki svoji kolegici letos pomaga pri filmski delavnici. Igralko, ki se je med drugim proslavila s filmom Zadnji sprehod, so nagradili za njen ogromen talent in vrsto različnih vlog, od vampirja in lezbijke do sočutne nune in obupane matere.

Pogumna ženska, izjemna igralka
"Kot igralka je Susan hkrati popolnoma spoščena in izjemno skoncentrirana. Izjemen paradoks!" je ob novici, da bo Sarandonova ena od dobitnic leopardov za odličnost zapisal neki filmski kritik, ki je pohvalil tudi vrsto vlog, ki jih je ustvarila v svoji dolgoletni karieri. Ob tem je poudaril tudi njen pogum, da svoja politična in družbena prepričanja jasno izraža v javnosti, čeprav bi to lahko tudi pokopalo njeno filmsko kariero.

Častne nagrade dveh vrst
V Locarnu, kjer je letos v igri za nagrado tudi film Damjana Kozoleta Delo osvobaja, podeljujejo častne leoparde in leoparde za izjemnost. Letošnji dobitniki častnih nagrad so režiserji Terry Gilliam, Abbas Kiarostami in Wim Wenders.