Na letošnjem festivalu bodo prikazali več kot 130 evropskih filmov. Foto: Festival evropskega filma Palić
Na letošnjem festivalu bodo prikazali več kot 130 evropskih filmov. Foto: Festival evropskega filma Palić

28. festival evropskega filma Palić, ki bo potekal od 17. do 23. julija, bo na ogled ponudil 12 slovenskih filmskih stvaritev – od tega štiri celovečerne, tri kratke filme, dva daljša in tri krajše dokumentarce, navajajo na spletni strani festivala.

Sicer bo v predfestivalskem programu in osrednjem delu festivala na Paliću na ogled več kot 130 filmov iz vse Evrope, ki jih bodo razporedili v 15 sekcij oziroma programov. Veliko filmov bo doživelo srbsko in regionalno premiero, še piše na spletni strani festivala.

Natančen program festivala
si lahko pogledate tukaj.

Nabor filmov iz slovenske zakladnice
Program Slovenija v fokusu bo v Subotici v kinu Eurocinema obsegal štiri celovečerce: prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka (2018), mladinski film Igorja Šterka Pojdi z mano (2016), film Martina Turka Ne pozabi dihati (2019) in Korporacijo režiserja Mateja Nahtigala (2019).

Med kratkimi igranimi filmi bodo na ogled Bik Bojana Labovića (2019), Lovka Urške Djukić (2019) in Marsova luka Maura Lainščka (2019). Dva daljša dokumentarca na temo glasbe bosta Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta (2018) in Odpotovanje Petre Seliškar (2020). Trije krajši dokumentarni naslovi so Zgodovina biciklizma Karpa Godine (2020), Neločljivi Marka Naberšnika (2020) in srbsko-slovenska koprodukcija Rešetari sa Crvenog krsta režiserja Dragomirja Zupanca (2020).

Sorodna novica "Nikoli me ne bo prepričala igralka, ki na odru zares joka"

Lovorika za izjemen prispevek k evropski kinematografiji
Festivalsko nagrado Aleksandra Lifke za izjemen prispevek k evropski kinematografiji bo prejela igralka Milena Zupančič. Nagrada nosi ime po jugoslovanskem direktorju fotografije Aleksandru Lifki (1880–1952), ki je leta 1911 ustanovil prvi stalni kinematograf v domači Subotici.

Sicer pa je Milena Zupančič s šestimi nagradami sterija največkrat nagrajena igralka gledališkega festivala v Novem Sadu. V Subotici bodo na mestnem trgu že 14. julija prikazali film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, v katerem ima eno ključnih vlog. Dokumentarni film o nastajanju gledališke predstave Boris, Milena, Radko sta leta 2017 režirala Matjaž Ivanišin in Rajko Grlić.

O dosežkih sodobne slovenske kinematografije
Med festivalom bodo pripravili okroglo mizo o dosežkih sodobne slovenske kinematografije, ki jo bosta vodila Ivana Kronja in Dragomir Zupanc, na njej pa bodo sodelovali tudi predstavniki festivala in filmskih centrov, avtorji in producenti slovenskih filmov. Festivalsko dogajanje bodo pospremili še koncerti, razstave in mojstrske delavnice.