Festival Sundance, na katerem bo na ogled 72 filmov, je zaživel danes in bo trajal do 3. februarja. Letošnja izvedba bo v primerjavi s predhodnimi nekoliko okrnjena. Namesto siceršnjih 11 festivalskih dni jih bo letos torej samo sedem. In tudi število prikazanih filmov bo manjše, saj se jih običajnih zvrsti 120.

Dokumentarec In the Same Breath (V istem dihu) se poglobi v prizadevanja kitajske vlade, ko je v Vuhanu izbruhnila epidemija. Foto: Sundance
Dokumentarec In the Same Breath (V istem dihu) se poglobi v prizadevanja kitajske vlade, ko je v Vuhanu izbruhnila epidemija. Foto: Sundance

Festival Sundance, ki ga je leta 1985 ustanovil Robert Redford in je namenjen neodvisnemu filmu, ima sicer svoj domicil v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah. Tokrat bodo na voljo večinoma virtualni dogodki, načrtovanih je tudi nekaj projekcij drive-in v Los Angelesu in dogodkov na drugih prizoriščih po državi – a le, če bo epidemiološko stanje to dopuščalo.

V festivalskem programu je tudi grozljivka o virusu, naslovljena In the Earth. Foto: Sundance
V festivalskem programu je tudi grozljivka o virusu, naslovljena In the Earth. Foto: Sundance

Avtorji so večino filmov poslali šele septembra
Letošnji festival ne glede na vse omejitve vendarle prinaša štiri tekmovalne programe ter siceršnje sekcije, med njimi tudi Premiere in V žarišču. Programska direktorica festivala Kim Yutani je ob lanski razgrnitvi programa priznala, da ob začetku zbiranja prijav za letošnjo izdajo Sundancea ni vedela, kakšen bo odziv filmarjev zaradi pandemije. Po njenih besedah so večino del poslali šele sredi septembra in tako so organizatorji skupno prejeli več kot 3500 celovečercev.

Polovico stvaritev podpisujejo režiserke
Natanko polovico filmov tokratnega festivala podpisujejo režiserke, 51 odstotkov filmov pa so režirali nebelopolti režiserji oziroma režiserke, je že decembra poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Nadalje več kot polovico v program uvrščenih filmov so prvenci. Te med drugim podpisujejo igralka Robin Wright, ki na Sundance prihaja s filmom Land, prav tako igralka Rebecca Hall bo predstavila prvenec Passing, komik Jerrod Carmichael svoj prvi film On the Count of Three, dokumentarec Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) pa bo predstavil glasbenik Questlove, sicer soustanovitelj zasedbe The Roots.

Prizor iz filma Land z Robin Wright. Foto: Sundance
Prizor iz filma Land z Robin Wright. Foto: Sundance

Na ogled bodo med drugim še dokumentarec Life in a Day 2020 (Življenje v dnevu 2020), ki ga je produciral Ridley Scott in režiral Kevin Macdonald. Gre za nadaljevanje dokumentarnega filma iz leta 2011 Življenje v dnevu, ki ga je prav tako produciral Scott.

Sorodna novica Robert Redford žaluje za sinom Jamesom

Pandemija se je prebila tudi na film
V programu sta tudi filma In the Earth, grozljivka o virusu, ki jo je 15 dneh v avgustu posnel Ben Wheatley, in dokumentarni film In the Same Breath režiserke Nanfu Wang, ki raziskuje prizadevanja kitajske vlade v Vuhanu ob izbruhu epidemije.

Na sporedu pa bo tudi zadnji film Jamesa Redforda z naslovom Amy Tan: Unintended Memoir. James je bil sin Roberta Redforda, ki je pri starosti 58 let umrl oktobra lani.

Dan pred sklepom festivala, torej 2. februarja, bodo na spletni podelitvi razglasili nagrajence v več kategorijah.