Joseph Barbera je zaslužen za zabavne dopoldneve na televizijskih zaslonih. Foto: Reuters
Joseph Barbera je zaslužen za zabavne dopoldneve na televizijskih zaslonih. Foto: Reuters
Kremenčkovi so bili prva animirana serija, v kateri so nastopali ljudje.
Ata smrk, Smrketa in njuni prijatelji naj bi leta 2008 prišli v kinematografe. Scenarij že piše Herbert Ratner III.

Barbera je animirane junake ustvarjal skupaj z Williamom Hanno, s katerim sta skoraj 50 let delala v studiih Hanna-Barbera, ki sta jih ustanovila leta 1957. Na svoje sta se podala v začetku 50. let, ko je studio MGM zaprl oddelek za risanke, saj so bili prepričani, da bo televizija ubila ta žanr.

A Barbera in Hanna sta dokazala nasprotno. Njuni Kremenčkovi so bili prva serija, ki je bila v ZDA predvajana v najbolj gledanem času, in prva, v kateri so bili animirani ljudje, poleg tega pa je serija tudi prva presegla ustaljeno mejo sedmih minut, kolikor so v začetku 60. let povprečno trajale animirane serije. Kremenčkovi so še zdaj na sporedu v več kot 80 državah po svetu, še več otrok pa verjetno pozna Toma in Jerryja, ki sta prav tako plod dela priznanega para.

Pod njunim vodstvom sta zaplesala Tom in Jerry
Prijateljsko-sovražni par miši in mačke sta Barbera in Hanna začela razvijati že leta 1937, ko sta sodelovala pri nastajanju risanke Puss Gets the Boot. Leta 1945 sta Toma in Jerryja preselila na velike ekrane, kjer sta v filmu Anchors Aweigh plesala z Genom Kellyjem. Njuna slava se še vedno utrjuje s serijo risank, ki je še vedno na sporedu.

V gozd sta poslala Smrkce
Prav tako je na program televizij v več kot 30 državah še vedno uvrščena serija Smrkci, prav tako delo animatorskega para. Male modre možice, ki jim družbo dela le eno dekle, Smrketa, življenje pa jim ob naravnih nesrečah in drugih nezgodah greni Gargamel, sta na male ekrane poslala v začetku 80. let, že desetletje prej pa so otroci lahko uživali ob dogodivščinah, ki jih je zakrivil Scooby-Doo. Nove dele so dodajali 17 let, v 21. stoletju pa se je lik preselil še na velika platna.

Smrkci so bili sicer ideja animatorja Peya, prvič pa so zaživeli že 23. oktobra 1958, ko so se pojavili v zgodbi Johana in Peewita z naslovom Le Journal de Spirou, zares pa so zasloveli, ko sta jih na televizijske zaslone leta 1981 spravila Hanna in Barbera ter posnela 256 delov serije.

Življenje z risankami
Za ustvarjanje sta Hanna, ki je umrl leta 2001, in Barbera prejela številne nagrade, med drugim več emmyjev, leta 1994 pa so ju sprejeli v hišo slavnih, ki deluje pod vodstvom Akademije za televizijsko umetnost in znanost. O svojem življenju je Barbera napisal tudi avtobiografijo My Life in 'Toons (Moje življenje v risankah), v kateri je popisal svoj vzpon med legende risank.

M. T.