Na aktualnem programu kina je tudi hrvaški dokumentarec Blokada. Foto: MMC RTV SLO
Na aktualnem programu kina je tudi hrvaški dokumentarec Blokada. Foto: MMC RTV SLO

Programski vodja kina Samo Seničar je na novinarski konferenci povedal, da je bilo leto 2012 finančno podhranjeno glede sofinanciranja različnih projektov. Dejal je, da so lani pripravili 456 projekcij, zelo ponosni pa so na to, da jim je uspelo sestaviti filmski program izključno iz evropskih, avtorskih, neodvisnih kinotečnih filmov. V letu 2012 je bil eden izmed najbolj obiskanih filmskih ciklov cikel gorniškega filma.

V Mestnem kinu Metropol Celje bo tudi letos potekal festival gorniškega filma. Po besedah Seničarja bo od 15. do 19. aprila na ogled 15 filmov, potrudili pa se bodo, da bo festival tudi lokalno obarvan. Lani je kino pripravil še festival gejevskega in lezbičnega filma ter festival kratkega dijaškega filma.

Celje ne bo ostalo brez art kina
Ker so gledalci vse bolj zahtevni, so v letu 2012 pripravili tudi 25 koncertov, nekaj jih je potekalo v kinodvorani, nekaj pa v preddverju. Po oceni Seničarja je bil zelo uspešen cikel džezovskih koncertov, ki so ga pripravili v sodelovanju s Hišo kulture Celje, dobro obiskani so bili tudi rokenrol koncerti.

Med lanskimi obiskovalci kina je bila skoraj tretjina učencev in dijakov. "Trudimo se zagotoviti evropske ali avtorske filme, zraven pa ponudimo tudi pedagoško gradivo za umestitev filma v učni načrt," je dejal Seničar.

Letos bodo skušali zagotoviti kontinuiranost filmskega sporeda in uvesti digitalno obliko filmov. Digitalizacija je po mnenju Seničarja njihova največja težava, ker so stroški zelo visoki, Slovenija pa je glede na evropske države na tem področju zelo podhranjena. Kljub temu pa Seničar meni, da Celje ne bo ostalo brez art kina.

Dodal je še, da trenutno v kinu predvajajo filme z ljubljanskega filmskega festivala Liffe, pripravljajo tudi serijo džezovskih in rokenrol koncertov.