Foto:
Foto:
Julia Jentsch s svojim medvedkom.
Prizor iz filma The Wayward Cloud.
Hany Abu-Assad z modrim angelom.
Berlinale so obiskali tudi številni filmski zvezdniki (na sliki Will Smith).
Režiser zmagovalnega filma in glavna igralka Pauline Malefane.
Lou Taylor Pucci je prepričal v filmu Thumbsucker.

Nagrajeni film znamenito Bizetovo Carmen prestavi v južnoafriško pokrajino in libreto prevede v jezik xhosa. U-Carmen eKhayelitsha je veljal za velikega outsiderja in je prvi afriški film, ki se je potegoval za zlatega medveda, nagrada pa potrjuje tudi renesanso oziroma vse boljše delo afriške kinematografije.

Nagrado žirije je prejel film Kong Čue (Pav) Guja Čangveija, nagrado za najboljšo režijo je prejel Marc Rothemund, za najboljšo igralko pa so razglasili Julio Jentsch (oba za film Sophie Scholl - Zadnji dnevi). Srebrnega medveda za najboljšega igralca pa je prejel Lou Taylor Pucci za vlogo v filmu Thumbsucker Mika Millsa.

Kdo je odločal o medvedih?
O dobitnikih zlatih in srebrnih medvedov je odločala sedemčlanska komisija pod vodstvom domačega režiserja Rolanda Emmericha. Žirijo so poleg Emmericha sestavljali še litovska igralka Ingeborga Dapkunaite, kitajska igralka Bai Ling, nemška igralka Franka Potente, nizozemski producent Wouter Barendrecht, italijanski modni oblikovalec Nino Cerruti in ukrajinski scenarist Andrej Kurkov.

Izjemen tudi The Wayward Cloud
S srebrnim medvedom za izjemni umetniški prispevek je za scenarij filma The Wayward Cloud prejel Caj Ming Liang. Isti filmski ustvarjalec je prejel tudi nagrado Alfreda Bauerja. To nagrado podeljujejo v spomin na ustanovitelja Berlinala, prejme pa jo film, za katerega žirija meni, da je umetnost filma popeljal v novo smer.

Z nagrado letošnjega Berlinala za najboljšo filmsko glasbo se lahko pohvali Alexandre Desplat (za film Jacquesa Audiarda The Beat That My Heart Skipped).

Dve nagradi filmu o samomorilcih
Nagrada modri angel, ki jo podeljujejo v spomin na Marlene Dietrich, prejme pa jo najboljši evropski film, gre letos filmu Paradise Now, ki ga je posnel Hany Abu-Assad. Isti film je prejel tudi nagrado organizacije za človekove pravice Amnesty International. Gre za nizozemsko-nemško-francosko koperodukcijo, ki prikazuje zadnjih 24 ur v življenju dveh palestinskih samomorilskih atentatorjev.

Kinderfilmfest
Na delu Berlinala, rezerviranem za filme, ki so namenjeni mlajšemu občinstvu, je strokovna žirija glavno nagrado - kristalnegta medveda - namenila filmu Bluebird Mika de Jonga.

Posebno omembo pa sta si v tej sekciji zaslužila še filma Italianetz (Italijan) Andreja Kravčuka in Ikke Naken (Barva mleka) Toruna Liana.

Medvedi za kratke filme

O dobitnikih nagrad za kratke filme, kjer smo imeli svojo predstavnico (Majo Weiss) tudi Slovenci, smo že poročali. V tej kategoriji je slavil Peter Mackie, ki je zlatega medveda prejel za film Milk.V tej kategoriji pa sta si srebrnega medveda (nagrado žirije) delila filma The Intervention (Jay Duplass) in Jam Session (Izabela Plucinska).

Častnega zlatega medveda pa je prejel tudi španski igralec Fernando Fernan Gomez, v Berlinu pa je bilo mogoče videti tudi posebno projekcijo njegovega zadnjega filma Para que no me olvides (Something to Remember Me By).

Podelili tudi teddyje
Devetnajstič pa so na festivalu podelili tudi nagrade teddy - nagrade za najboljše filme s homoseksualno vsebino. Glavno nagrado je prejela španska drama Un ano sin amor, ki prikazuje zgodbo o trpljenju obolelega za aidsom. Švicarski film Katzenball Veronike Minder pa je že dan prej prejel nagrado za najboljši dokumentarni homoseksualno-lezbični film.

Uradni seznam nagrajencev najdete tukaj.