Petelinji zajtrk se uvršča na deveto mesto vseh najbolj gledanih filmov v letu 2008. Foto: Kolosej
Petelinji zajtrk se uvršča na deveto mesto vseh najbolj gledanih filmov v letu 2008. Foto: Kolosej
Mamma mia
Največ gledalcev si je letos ogledalo prepevanje oskarjevke Meryl Streep. Foto: Kolosej
Vitez teme
Vitez teme je po Kolosejevih podatkih deseti najbolj gledani filmi letošnjega leta. Foto: Kolosej

Film, ki ga je režiser Marko Naberšnik posnel po istoimenskem romanu Ferija Lainščka, je z 34.262 gledalci najbolj gledan slovenski film leta, od lanske premiere pa si ga je v Kolosejevih kinodvoranah ogledalo 113.107 gledalcev. Petelinjemu zajtrku sledi Estrellita - Pesem za domov režiserja Metoda Pevca, ki si jo je od premiere, ki je bila konec januarja, samo v Ljubljani ogledalo 5.775 obiskovalcev. Med slovenskimi naslovi pripada tretje mesto Pokrajini št. 2 Vinka Möderndorferja, ki je od konca oktobra v kinodvorane v Ljubljani privabila 3.552 gledalcev, sporočajo iz Koloseja.

Najraje se smejimo
Po Kolosejevih podatkih je največ gledalcev pritegnil muzikal z uspešnicami Abbe in Meryl Streep v glavni vlogi, Mamma Mia. Film si je ogledalo 91.244 gledalcev, od tega 73.493 v Ljubljani. Tudi sicer si po obisku sodeč slovenski gledalci najraje ogledajo komedije vseh vrst, od romantičnih do družinskih. Med bolj gledanimi so tudi akcije in pustolovski ter animirani filmi. Med zadnje se uvršča tudi drugi najbolj gledan film leta, animirana pustolovščina Kung fu panda v režiji Marka Osborna in Johna Stevensona. Ogledalo si jo je 67.851 ljubiteljev pustolovskih filmov. Tretje mesto pripada težko pričakovanemu celovečernemu koncu zgodb štirih prijateljic iz New Yorka. Seks v mestu si je ogledalo 55.060 gledalcev.

52.902 gledalcev je v Kolosejeve dvorane privabilo težko pričakovano nadaljevanje akcijske pustolovščine Stevena Spielberga Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje, nove prigode Jamesa Bonda pa so pod naslovom Kvantum sočutja pritegnile 49.952 gledalcev. Na šestem mestu je ameriška družinska komedija Tima Hilla Alvin in veverički z 43.683 obiski, na sedmem pa belgijska animirana pustolovščina Muhice osvajajo luno v režiji Bena Stassena. Ogledalo si jo je 39.256 ljudi.

Do desetega mesta si nato sledijo še akcijska drama Hancock (37.563 gledalcev), že omenjeni Petelinji zajtrk, ki je tudi edini slovenski film na lestvici, in Vitez teme z nepozabnim Heathom Ledgerjem (31.947 gledalcev). Omeniti velja še romantično komedijo Dokler naju jackpot ne loči, ki si jo je ogledalo le 12 obiskovalcev manj.

Naslovi, ki so presegli 20.000 gledalcev
To so Zgodbe iz Narnije, Horton, Wall-E, Mumija: Grobnica zmajskega cesarja, Vedno priča, nikoli nevesta, Zaklad pozabljenih: Knjiga skrivnosti, Asterix na olimpijskih igrah in Kako ugrabiti nevesto.

Med slovenskimi filmi ugotavljajo relativno visok obisk še pri dveh filmih, ki sta na ogled od februarja; mladinskem filmu Tea režiserke Hanne A. W. Slak in L kot ljubezen režiserke Janje Glogovac.

M. K.