Lone Scherfig je leta 2001 v Berlinu za film Italijanščina za začetnike dobila srebrnega medveda. Foto: AP
Lone Scherfig je leta 2001 v Berlinu za film Italijanščina za začetnike dobila srebrnega medveda. Foto: AP
Režiserka na Berlinalu leta 2009 z Dominicom Cooperjem in Carey Mulligan, zvezdnikoma Šole za življenje. Foto: AP

"Njen občutek za like, čustva in pretanjen humor obetajo čudovit uvod v festival," je povedal direktor Berlinala Dieter Kosslick, ki naj bi ga na čelu že naslednje leto zamenjal Carlo Chatrian, trenutno prvi mož filmskega festivala v Locarnu.

The Kindness of Strangers je sodobna drama, ki prikaže niz najrazličnejših likov, ki se vsak na svoj način spopadajo s tem, kako preživeti zimo v New Yorku. Ko pa trčijo drug ob drugega, najdejo veselje, ljubezen in pozornost. V filmu z močno igralsko zasedbo so med drugim zaigrali Zoe Kazan, Tahar Rahim, Andrea Riseborough in Bill Nighy.

Koprodukcijski film je po pisanju nemške tiskovne agencije DPA uvrščen v tekmovalni program 69. Berlinala in tako v tekmi za zlatega medveda za najboljši film.

Lone Scherfig je bila že večkrat gostja Berlinala. Med drugim je predstavljala nagrajeni film Italijanščina za začetnike, posnet v slogu gibanja Dogma 95 (a je imel v nasprotju z večino drugih filmov iz omenjenega gibanja lahkotnejšo tematiko, gre namreč za romantično komedijo), za katerega je bila nagrajena s srebrnim medvedom, ter filma Wilbur se hoče ubiti in Šola za življenje.

Slednji film o bistri britanski šolarki (Carey Mulligan), ki jo zapelje očarljiv zrelejši moški (Peter Sarsgaard), posnet po romanu Nicka Hornbyja, je poleg odmevnosti v Berlinu dobil tudi več nominacij za oskarje – za najboljši film, najboljši prirejeni scenarij in najboljšo igralko (Mulligan).