Of Unwanted Things and People nastaja v koprodukciji Slovenije, Češke, Slovaške in Poljske. Foto: ZVVIKS
Of Unwanted Things and People nastaja v koprodukciji Slovenije, Češke, Slovaške in Poljske. Foto: ZVVIKS

Z uvodnimi besedami so na forumu Cartoon Movie v Franciji utemeljili nagrado sklada Eurimages za razvoj koprodukcij, ki jo je prejel celovečerni animirani filmski projekt Of Unwanted Things and People.

Po literarni predlogi priznanega češkega pisatelja
Poleg Slovenije so države koproducentke še Češka, Slovaška in Poljska, film v tehniki lutkovne stop animacije pa nastaja po literarni predlogi priznanega češkega pisatelja Arnošta Goldflama. Projekt skozi štiri magično realistične pripovedi, namenjene predvsem otroškemu občinstvu, osvetli teme zapostavljenosti in (ne)zaželenosti različnih reči in celo ljudi, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Podelitve se je udeležil tudi slovenski koproducent Kolja Saksida iz Zavoda ZVVIKS. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Podelitve se je udeležil tudi slovenski koproducent Kolja Saksida iz Zavoda ZVVIKS. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Podelitve v Bordeauxu se je udeležil tudi slovenski koproducent Kolja Saksida iz Zavoda ZVVIKS. Sicer pa je v slovenskem delu umetniške ekipe tudi režiser Leon Vidmar, čigar kratki animirani prvenec Slovo iz leta 2016 je prepotoval več kot 80 mednarodnih filmskih festivalov in prejel sedem nagrad.

Avtorsko ekipo dopolnjujejo scenaristki Kaja Jerneja Balog in Maja Križnik, direktor fotografije Miloš Srdić, glavna animatorka Julia Peguet ter avtorica likovne zasnove likov in scenografije Patricia Ortiz Martinez.

Sorodna novica Mednarodna nagrada za Koyoo in skok risanke na platformo videa na zahtevo

Izjemen potencial projekta se je pokazal že lanskega maja, ko je na predstavitvi na Visegrad Animation Forum v Trebonu prejel nagradi žirije in občinstva za najboljši projekt, kar mu je tudi zagotovilo mesto na Cartoon Movie, so še sporočili iz SFC-ja.

Prvič slovensko sodelovanje na forumu
Na tridnevnem forumu Cartoon Movie se predstavljajo celovečerni animirani filmi v fazi razvoja ideje, razvoja projekta ali v fazi produkcije. Od ustanovitve leta 1999 se je na njem predstavilo več kot 333 filmskih projektov. Nagrado sklada Eurimages so letos podelili deseto leto zapored, projekt Of Unwanted Things and People jo je prejel v izboru osmih finalistov.

Letos je na forumu sploh prvič sodelovala tudi slovenska produkcijska hiša. Na podelitvi v Bordeauxu so bili prisotni vsi štirje koproducenti, poleg Sakside še Martin Vandas (MAUR film, Češka), Juraj Krasnohorsky (Artichoke, Slovaška) in Wojtek Leszczynski (WJTeam/Likaon, Poljska).