Med letoma 2007 in 2016 je bilo v Evropi posnetih kar 18.000 filmov. Foto: EPA
Med letoma 2007 in 2016 je bilo v Evropi posnetih kar 18.000 filmov. Foto: EPA

Med letoma 2007 in 2016 je bilo v Evropi posnetih kar 18.000 filmov.

Na mednarodni filmski tržnici v Lyonu
Evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel je zato včeraj na mednarodni filmski tržnici v Lyonu predstavila prototip podatkovne zbirke evropskega filma. Ta je med glavnimi pobudami strategije Digital4Culture kot dela letošnjega evropskega leta kulturne dediščine, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Nova podatkovna zbirka evropskega filma bo poklicnim filmskim ustvarjalcem, javnim institucijam in javnosti omogočila dostop do informacij o evropskih filmih in njihovi razpoložljivosti prek storitev videov na zahtevo v vseh državah EU-ja. Prototip podatkovne zbirke za zdaj vključuje podatke 115 ponudnikov storitev videa na zahtevo o 35.000 evropskih filmih. Objava poskusne različice zbirke je predvidena za pomlad 2019, končna različica pa naj bi bila na voljo konec prihodnjega leta, še piše v sporočilu za javnost.

Digitalne tehnologije in kultura
Komisarka Marija Gabriel je ob tej priložnosti opomnila, da imajo digitalne spremembe potencial krepitve pozitivnih učinkov kulture na gospodarski in družbeni ravni. "Namen zbirke, širše pa tudi strategije Digital4Culture, je izkoristiti plodno povezovanje med digitalnimi tehnologijami in kulturo."

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je opomnil, da evropska kulturna dediščina ne zajema zgolj spomenikov, literature, slik ali izročil, temveč tudi izjemno filmsko dediščino. "V sklopu evropskega leta kulturne dediščine pozdravljam omenjeno pobudo, ki kar najširšemu krogu odjemalcev olajšuje dostop do novih in starih evropske filmske produkcije," je dodal.

Pobudo finančno podpira program Media.