Raj je bil razglašen za najboljši kratki film na 22. Festivalu slovenskega filma. Foto: Monoo
Raj je bil razglašen za najboljši kratki film na 22. Festivalu slovenskega filma. Foto: Monoo

V Glasgowu je v sekciji perspektive režiserk zmagal Koncert Barbare Zemljič. Raj Mitje Lična in Sonje Prosenc je bil izbran za festival kratkega filma Escape v Londonu. Filma Bik Bojana Labovića in Potop Kristijana Krajnčana pa bosta tekmovala v Norwichu.

Sorodna novica Kristijan Krajnčan: V filmu Potop smo našli telesno govorico, ki ukinja besede

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), je kratki igrani film Koncert scenaristke in režiserke Barbare Zemljič zmagal na festivalu kratkih filmov World of Film: International Festival Glasgow v sekciji perspektive režiserk. Poudarek festivala je med drugim na neodvisni kinematografiji z vsega sveta v treh sekcijah, poleg perspektive režiserk so poudarki še prvenci in vzhodnoevropska kinematografija. V filmu Koncert igrajo Tisa Škabar, Neca Jazbec, Maruša Majer, Lotos Šparovec, Janja Majzelj in Juš Golmajer.

Festival Escape, na katerem Slovenijo med 15 filmi iz vse Evrope zastopa kratki film Raj Mitje Lična in Sonje Prosenc, je potekal na spletu do srede. V filmu Ana in Lars na jadranskem otoku preživljata poletne počitnice, dokler nepričakovano srečanje ne postavi njunega odnosa na preizkušnjo. V glavnih vlogah nastopata Judita Franković Brdar in Matej Puc. Raj je bil najboljši kratki film na 22. festivalu slovenskega filma, na festivalu K3 v Beljaku pa je lani dobil nagrado za najboljši film.

Kratka igrana filma Bik scenarista in režiserja Bojana Labovića ter Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana pa sta se uvrstila v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala v Norwichu v Veliki Britaniji, ki bo potekal na spletu od danes do 29. novembra.

Osrednji protagonist Bika je 40-letni brezposelni likovni pedagog, ki je premlad, da bi se postaral, in prestar, da bi začel znova. Foto: Jure Černec
Osrednji protagonist Bika je 40-letni brezposelni likovni pedagog, ki je premlad, da bi se postaral, in prestar, da bi začel znova. Foto: Jure Černec

Festival šteje kot uvrstitveni festival za britansko filmsko nagrado bafta, v sekcijo mednarodnih filmov pa so izbrali 31 filmov, so zapisali na SFC-ju.
Osrednji protagonist Bika je 40-letni brezposelni likovni pedagog, ki je premlad, da bi se postaral, in prestar, da bi začel znova. V njem so med drugim zaigrali Jure Ivanušič, Minca Lorenci in Jurij Drevenšek. Mednarodno pot je začel lani v tekmovalnem programu festivala v Motovunu.

V glavnih vlogah Potopa nastopata Žigan Krajnčan in Matej Puc. Po daljši očetovi odsotnosti sin poskuša najti izgubljeno bližino na izletu v družinsko gorsko kočo. Mednarodno pot je začel lani na filmskem festivalu v Solunu, letos pa so ga prikazali tudi v tekmovalni sekciji na največjem festivalu kratkega filma na svetu v Clermont Ferrandu ter v Motovunu, so še zapisali na SFC-ju.