Zdravnikovo vest so predvajali v 66 državah po svetu, tudi pri nas. Foto:
Zdravnikovo vest so predvajali v 66 državah po svetu, tudi pri nas. Foto:
Čeprav se ob Lauriejevem nastopu zdi, kot da je rojen z ameriškim naglasom, pa on trdi: "Zdi se, kot da bi igral tenis z levo roko. Ali pa kot da vsi preostali igrajo z loparjem, ti pa imaš v roki lososa."
Zdravnikova vest
Večno bosta-ali-ne-bosta-skupaj dilemo so scenaristi naposled rešili tako, da sta se glavna junaka spustila v razmerje. A seveda jima ni bil usojen srečen konec.

S to sezono se po osmih letih končuje zdravniška drama House, ki jo na naši komercialni televiziji lahko gledamo pod naslovom Zdravnikova vest. Producenti serije, med katerimi je tudi njen zvezdnik, za emmyja nominirani Hugh Laurie, so v izjavi za javnost poudarili, da je bila odločitev "boleča", da pa je kljub temu zanjo napočil pravi čas. Ker so si Housa zamislili kot "enigmatično bitje", se jim zdi bolje, da izgine, dokler je okrog njega še kaj skrivnosti. Po osmih letih in 175 epizodah bodo Zdravnikovo vest v ZDA nehali predvajati aprila.

Osrednji junak Zdravnikove vesti je torej cinični, zagrenjeni, ljudomrzni Gregory House (Hugh Laurie). Zaradi kroničnih bolečin sicer odvisen od protibolečinskih tablet, kar pa po navadi ne zamegli njegovega neverjetnega daru za razvozlavanje medicinskih skrivnosti. Osrednjo postavo serije zaokrožajo njegov stoični prijatelj Wilson (Sean Leonard) ter sodelavca Taub (Peter Jacobson) in Foreman (Omar Epps).

"Huddyja" ni več
Serija je v lanski sezoni utrpela odhod ženskih likov: na začetku osme sezone se je poslovila Thirteen (Olivia Wilde), ki je srečo našla zunaj zidov bolnišnice, pred tem pa še glavni ženski lik, direktorica Lisa Cuddy (Lisa Edelstein). Ker je bilo prav večno bosta-ali-ne-bosta razmerje Cuddy in Housa ena izmed rdečih niti serije, je njen odhod oboževalce - par so klicali Huddy, čemur je na spletu posvečeno ogromno literature - silno razburil. V seriji je iz Housovega življenja dokončno odkorakala po tem, ko se je z avtomobilom zaletel v njeno hišo (v resnici pa je šlo za to, da je igralka sklenila, da svoje pogodbe z mrežo Fox pač ne bo podaljšala).

Ogromna gledanost še ne prinese emmyja
Hugh Laurie
je v zadnjih letih v več intervjujih izjavil, da bi rad videl, da bi se serija čim prej iztekla, saj se je bil zaradi nje iz rodne Velike Britanije, kjer ima tudi družino, prisiljen preseliti v Los Angeles. Zdravnikova vest je bila od samega začetka - predvajati so jo začeli leta 2004 - ena izmed najbolj gledanih serij v ZDA, v sezoni 2007/08 pa kar najbolj gledana (in tretja najbolj gledana oddaja na splošno, za Ameriškim idolom in Plesom z zvezdami).

Kljub vsemu pa nadaljevanka - čeprav je bila štirikrat nominirana - nikoli ni dobila emmyja za najboljšo dramsko serijo; je pa zato Laurie v letih 2007 in 2008 dobil zlata globusa za najboljšo moško vlogo ter leta 2007 tudi nagrado ameriškega ceha igralcev.