Letos ne bo projekcij na glavnem mestnem trgu, je pa tam na ogled fotografska razstava. Foto: EPA
Letos ne bo projekcij na glavnem mestnem trgu, je pa tam na ogled fotografska razstava. Foto: EPA

Letošnji festival, ki se začenja danes in bo trajal do 15. avgusta, bo v 11 dneh v šestih sekcijah ponudil 121 filmov – 49 celovečernih in 72 kratkih filmov –, ki si jih bo mogoče ogledati na spletu in v treh kinodvoranah v Locarnu. Projekcije na glavnem mestnem trgu, ki so posebnost Locarna, pa letos zaradi zdravstvenih razmer odpadejo.

Sledenje dvema osnovnima principoma – odgovornosti in solidarnosti
Zdajšnji trenutek je po besedah umetniške direktorice festivala Lili Hinstin pravi za premislek o tem, kaj je bistvo oziroma poslanstvo festivala. To pa je, da podpre filmske ustvarjalce in njihovo delo. Zato so se odločili, da letos sledijo dvema osnovnima principoma – odgovornosti in solidarnosti.

Sorodna novica "Boter synthpopa" Rjuiči Sakamoto bo slavljenec festivala v Locarnu

V skladu s principom odgovornosti so se odpovedali velikim prizoriščem, še posebej znamenitim projekcijam na glavnem mestnem trgu, kar je posledično privedlo do spremembe tekmovalnih programov. Po prepričanju umetniške direktorice festivala namreč avtorski filmi, prikazani na manjših platnih, na občinstvo ne bi naredili pravega vtisa.

Filmi pojutrišnjega dne kot jedro letošnjega festivala
Nadalje so del sredstev, namenjenih tradicionalnim festivalskim nagradam, namenili programu Filmi pojutrišnjega dne, ki je v jedru letošnjega festivala. Posvečen je režiserjem in režiserkam, katerih ustvarjanje je prekinila pandemija koronavirusne bolezni 19. Vanj je vključenih 20 še nedokončanih filmov – 10 mednarodnih in prav toliko švicarskih produkcij –, ki se bodo potegovali za dva leoparda in še nekaj drugih nagrad. Nagrade naj bi pripomogle k ponovnemu zagonu produkcij.

V sekciji Skrivne projekcije pa bodo v kinematografih v Locarnu prikazali filme po izboru umetniške direktorice festivala Lili Hinstin. Foto: EPA
V sekciji Skrivne projekcije pa bodo v kinematografih v Locarnu prikazali filme po izboru umetniške direktorice festivala Lili Hinstin. Foto: EPA

Kot je še povedala umetniška direktorica, organizatorji čutijo, da morajo izkazati solidarnost tudi do drugih v produkcijski in distribucijski verigi, ki jih je močno prizadela pandemija koronavirusne bolezni 19 – do upraviteljev kinodvoran. Kdor si bo katerega od festivalskih filmov ogledal na spletu, bo tako povabljen, da prispeva sredstva za pomoč neodvisnim kinematografom v Švici.

Poseben poudarek na prihodnosti filma
Letošnji festival v Locarnu je bolj kot kadar koli do zdaj zazrt v prihodnost, ne nazadnje tudi s tam, da bo velik poudarek na dveh programih, ki sta še posebej močno povezana s prihodnostjo filma – Leopard jutrišnjega dne in Odprta vrata. V prvem prikazujejo kratke in srednjemetražne filme režiserjev, ki še niso posneli celovečerca, drugi je namenjen kinematografijam t. i. vzhajajočih narodov, je še zapisala Lili Hinstin.

Program Potovanje skozi zgodovino festivala bo ponudil 20 filmov po izboru režiserjev filmov v programu Filmi pojutrišnjega dne. "Izbor znanih in manj znanih filmov, komedij in tragedij, vse pa so brezčasne in odražajo duha festivala," so na spletni strani festivala opisali filme, ki so nastali med letoma 1948 in 2019.