Tej se je pridružil po prejeti nagradi v kategoriji animiranih serij na Mednarodnem festivalu animiranega filma Šjamen na Kitajskem.

Filmi o Koyii so na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Foto: ZVVIKS
Filmi o Koyii so na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Foto: ZVVIKS

Serija animiranih filmov Koyaa avtorja Kolje Sakside je na platformi video na zahtevo (Vimeo on Demand) na voljo za najem in za nakup posamičnih filmov oziroma celotne zbirke. Ogledati si jih je mogoče v slovenskem in angleškem jeziku, s tem pa je priljubljeni animirani lik dostopen ljubiteljem animacije po vsem svetu.

Kot sporočajo iz produkcijske hiše ZVVIKS, vsebuje zbirka sedem kratkih animiranih filmov in dokumentarni film Živjo, Koyaa! Zavod ZVVIKS poleg plačljivih vsebin na Vimeo on Demand ponuja tudi štiri brezplačne animirane poslastice, in sicer pilotni film Koyaa - Lajf je čist odbit (2011) in tri kratke gege (Dobro jutro, Dober dan in Dober večer), ki skrivajo izvirna sporočila o pozitivnem in kreativnem načinu premagovanja vsakodnevnih ovir.

Suhljati Koyaa med kultnimi slovenskimi animiranimi junaki
Skoraj 18 let mineva, odkar je Kolja Saksida prvič oživil junaka Koyoo in njegovega prijatelja krokarja. Več let je ekipa v garaži s trdim delom na obrobju Ljubljane nabirala izkušnje in obenem postavljala smernice razvoja stop animacije na domačih tleh. Koyaa je počasi rasel in zrasel do te mere, da so med letoma 2004 in 2005 na nacionalni televiziji predvajali prvo serijo Koyaa ‒ Noro življenje. S tem je postal eden kultnih slovenskih animiranih likov.

Video na zahtevo je vse bolj razširjena oblika filmske distribucije, saj gledalcu omogoča, da svoje najljubše filmske vsebine spremlja z domačega kavča.