Iz filma Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema. Foto: IMDb
Iz filma Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema. Foto: IMDb

V delih bodo film z naslovom Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema predvajali od 18. maja v sklopu Britanskega filmskega instituta (BFI). Ob tem bodo prikazali še izbranih 36 filmov, ki so v dokumentarcu omenjeni.

Film je zasnoval, ko je pripravljal predstavitev pomembnih dokumentarcev iz 90. let preteklega stoletja in ob tem zaznal, da je vanjo vključil le en film, ki ga podpisuje režiserka.

Thandie Newton. Foto: Reuters
Thandie Newton. Foto: Reuters

K sodelovanju je povabil več povezovalk, med katerimi sta igralki Tilda Swinton in Thandie Newton. Režiserjeva želja je, da bi prek poglobljenega vpogleda v filmsko zgodovino odprl razpravo o pozabljeni vlogi režiserk, poroča britanski The Guardian.

Predstavljenih je 183 režiserk
Dokumentarec je razdeljen na štirideset tematsko obarvanih poglavij, ki se med drugim lotevajo tematik ljubezni, smrti, muzikalov, znanstvenofantastičnih filmov in dela v postprodukciji. Predstavljenih je 183 režiserk, film pa obsega šest celin v razmahu trinajstih desetletij.

Med drugim v filmu spoznavamo lastnico filmskega studia, Francozinjo Alice Guy Blache (1873–1968), ki velja za prvo znano režiserko, rusko režiserke Kiro Muratovo (1934–2018) ter ameriški režiserki Dorothy Arzner (1897–1979) in Kathryn Bigelow (1951).

Za snovanje projekta se je obdal s krogom entuziastov in projektu nato namenil veliko pozornost. "Skozi leta sem ob obiskih držav poizvedoval, katere so bile njihove največje režiserke," je dejal. Nekatere so bile že v častitljivih letih, ko je z njimi stopil v stik, in so bile ob tem presenečene.

Socialne in psihološke konotacije filmov
Kot pravi sam, se je v dokumentarcu želel, bolj kot v njihove osebne zgodbe, poglobiti predvsem v filmske podobe in socialne ter psihološke konotacije filmov režiserk.

Cousins je sicer znan po svoji 15-urni televizijski seriji The Story of Film: An Odyssey iz leta 2011. Cousins poleg ustvarjanja filmov vodi oddajo Scene by Scene, v okviru katere je intervjuval znane filmske ustvarjalce, kot so David Lynch, Martin Scorsese in Roman Polanski. Pred tem je na BBC-ju vodil kultno filmsko oddajo Moviedrome, in sicer od junija 1997 do julija 2000.