O spletni izvedbi za zdaj ne razmišljajo, saj je poleg izobraževalne funkcije eden izmed pomembnejših elementov Projektorja prav srečevanje. Foto: av-projektor.si
O spletni izvedbi za zdaj ne razmišljajo, saj je poleg izobraževalne funkcije eden izmed pomembnejših elementov Projektorja prav srečevanje. Foto: av-projektor.si

"Vsi avdiovizualni ustvarjalci in producenti – seveda tisti, ki stalnega prebivališča (še) nismo zamenjali – se tudi večkrat tedensko vozimo v Ljubljano na izobraževanja, sestanke in dogodke, kjer srečujemo kolege iz sektorja. Projektor je nekako odgovor na takšno, centralizirano stanje," je pojasnila producentka Mojca Pernat iz društva Film Factory.

Maribor ima ogromno perspektivnih avdiovizualnih ustvarjalcev in ima ogromno še nepovedanih zgodb, ki bi jih lahko ti avdiovizualni ustvarjalci pripovedovali. Nima pa povezane avdiovizualne skupnosti.

Mojca Pernat

Prepričana je, da avdiovizualni ustvarjalci in producenti potrebujejo svoj prostor v Mariboru. "Prostor, kjer lahko kaj novega izvemo, predvsem pa prostor, kjer se lahko srečujemo in si pripovedujemo o projektih, ki jih pripravljamo, diskutiramo o problemih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo, ter se znotraj tega povezujemo," je dodala.

Upajo na prvo prireditev v maju
V načrtu je, da enkrat mesečno izvajajo aktivnosti v Centru za kreativnost, Projektni pisarni Maribor, MMC Kibli in Vetrinjskem dvoru. Prva dva dogodka so morali sicer zaradi izbruha novega koronavirusa odpovedati, naslednji pa je predviden 26. maja. Takrat bodo po napovedih spregovorili o razvoju scenarija: predstavili bodo projekt Scenarnica, Darko Sinko bo na primeru filma Inventura pojasnil pot od sinopsisa do realizacije, kot primera dobre prakse pa bodo predstavili tudi kratka filma Bik in Potop. Prireditev bo moderirala Urša Menart.

Septembrski dogodek bo predstavitev
Septembrski dogodek bo predstavitev "poklicev iz ozadja": o svojem delu bodo spregovorili zastopniki neavtorskih, a vendar izredno pomembnih filmskih poklicev. Foto: av-projektor.si

Selitev na splet ni del njihovega creda
O spletni izvedbi za zdaj ne razmišljajo, saj je poleg izobraževalne funkcije eden izmed pomembnejših elementov Projektorja prav srečevanje.

Po ocenah Mojce Pernat je zanimanja dovolj. "Maribor ima ogromno perspektivnih avdiovizualnih ustvarjalcev in ima ogromno še nepovedanih zgodb, ki bi jih lahko ti avdiovizualni ustvarjalci pripovedovali. Nima pa povezane avdiovizualne skupnosti. Mislim, da Projektor ponuja tak prostor," je dejala.

Program Projektorja v letu 2020 je sestavljen iz osmih modulov, ki vključujejo predavanja, delavnice, predstavitve primerov dobrih praks in okrogle mize. "Pri snovanju programa smo skušali biti aktualni, vendar smo se želeli dotakniti tudi tem, ki so morda nekoliko zapostavljene, vendar prav tako izredno pomembne," je pojasnila producentka.

Prvi modul z naslovom Velike zgodbe na malih zaslonih bi bil posvečen ustvarjalcem slovenskih serij. V drugem modulu Življenje z igralcem, ki je bil napovedan za 22. april, bi govorili o tesnem sodelovanju in zaupanju v ožji kreativni ekipi. Tretji modul bo posvečen scenaristiki, četrti scenografiji, kostumografiji in maski.

V petem modulu bodo predstavili Poklice iz ozadja in v šestem govorili o smernicah v kinematografiji. V sedmem modulu se bodo posvetili filmski kritiki, osmi modul Filmska čajanka pa je namenjen predstavitvi avdiovizualnih ustvarjalcev, ki delujejo v Mariboru in širše.

Skrbijo tudi za naslednjo generacijo
Projektor v prvi vrsti nagovarja vzhodnoslovenske avdiovizualne profesionalce, predvsem tiste, ki delujejo na območju Maribora. Vsebuje pa podprogram Projektor mladi, ki je namenjen mladim talentom in jim omogoča, da s pomočjo mentorjev pridobijo znanje o filmu.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.