Tako naj bi bil videti nov minipleks. Foto: MOL
Tako naj bi bil videti nov minipleks. Foto: MOL

Na natečaju za izbiro najprimernejše rešitve za minipleks mestnega kina v podhodu Ajdovščina so bili izbrani arhitekti Tomaž Ebenšpanger, Peter, Boštjan in Aleš Gabrijelčič, absolventa arhitekture Anja Mencinger in Nik Solina ter študent Lovre Mohorič.

Kot so pojasnili na oddelku za razvojne projekte in investicije mestne uprave MOL, je odločitev o izbiri v postopku javnega naročila postala pravnomočna 28. novembra, pogodba je bila 1. decembra poslana projektantom in je še v podpisovanju. Vrednost omenjene pogodbe je 313.200 brez davka, predmet pogodbe pa je izdelava projektne dokumentacije.

Z gradnjo minipleksa mestnega kina v središču prestolnice želijo mestne oblasti povečati število projekcij, število predvajanih filmov in število gledalcev. Kot poudarjajo, bo izgradnja minipleksa mestnega kina prispevala k oživitvi podhoda Ajdovščina, rezultati obiska programov v Kinodvoru pa kažejo, da je novo, večje in sodobnejše filmsko prizorišče v mestu potrebno.

Sorodna novica Znano je, kakšen bo novi mestni kino v podhodu Ajdovščina

Minipleks z eno veliko in več manjšimi dvoranami bo obsegal osrednji paviljon med Argentinskim parkom in Slovensko cesto, ki bo namenjen prodaji vstopnic in baru, ki se bo v lepem vremenu razširil tudi na prosto proti parku. Skozi veliko polkrožno odprtino v paviljonu, v kateri so markantne krožne stopnice, se notranji prostor paviljona prelije v prostorno preddverje, ki oblikuje osrednji prostor mestnega kina.

Spodnja avla postane del mestnega pritličja prek neposredne vizualne povezave v odprt in osvetljen prostor osrednje avle, ob kateri sta razporejena sklopa velike in malih dvoran ter večnamenska dvorana, ki je rešena tako, da se lahko v njej nemoteno odvijajo razne spremljajoče dejavnosti mestnega kina, ob večjih prireditvah pa se večnamenski prostor preprosto razširi v preddverje. V sklopu projekta bodo urejeni tudi tehnični prostori za ogrevanje, ohlajevanje in prezračevanje kina.

Načrt vključuje izgradnjo štirih dvoran, s projektom pa bodo zagotovili prostorske pogoje, v katerih lahko zaživi koncept mestnega kina kot ustvarjalnega kulturnega središča za vse generacije, s poudarkom na pridobivanju novega, zlasti mladega občinstva, so zapisali. "Verjamemo, da bomo ‒ poleg podhoda ‒ z minipleksom dobili kulturno in družabno središče v centru mesta ter tudi na ta način zagotavljali široko dostopnost do kakovostnih filmskih vsebin," so sklenili.