Ne samo, da je imel doma oskarja, Frank Pierson je bil med letoma 2001 in 2005 tudi predsednik Akademije, ki jih podeljuje. Foto: BoBo
Ne samo, da je imel doma oskarja, Frank Pierson je bil med letoma 2001 in 2005 tudi predsednik Akademije, ki jih podeljuje. Foto: BoBo
Pasje popoldne
Film Pasje popoldne je leta 1976 prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij in še pet nominacij.

Pierson, ki je bil nekoč tudi predsednik ameriškega ceha scenaristov, je kot scenarist podpisal približno dvajset projektov za film in televizijo; še letos je denimo napisal epizodo TV-serije Oglaševalci (kar je zanimivo, glede na to, da je, preden se je prebil v Hollywood, delal kot oglaševalec).
"Attica, Attica!"
Toda v zgodovino sedme umetnosti se bo zagotovo zapisal s Pasjim popoldnevom, filmom, v katerem skušata Sonny (Al Pacino) in Sal (John Cazale) oropati banko. Velikopotezen načrt se jima hitro pokvari, režiser Sydney Lumet pa nas tako vrže v napeto pogajalsko dramo. Sonny pri enem izmed pogajanj s policisti začne na ulici glasno kričati "Attica, Attica!", s čimer spomni na nesrečne dogodke iz leta 1971, ko je v nemirih v zaporu v Attici umrlo 39 ljudi.

S pisanjem scenarija je imel Pierson nemalo težav, saj moža, po čigar življenjski zgodbi ga je moral napisati, ni nikoli spoznal v živo. "Zmeden sem bil; obstajale so popolnoma nasprotujoče si izjave o tem, kakšen je bil, in zdelo se je, da ga vsi poznajo. Mesece je trajalo, preden sem ga imel pred očmi, kajti dokler ne razumeš človekove motivacije, o njem ne moreš pisati konsistentno."

Vsaj en njegov citat gotovo poznate
Pierson je režiral tudi A Star Is Born, film iz leta 1976 z Barbaro Streisand v glavni vlogi, in več filmov za televizijo. Oskarju se je približal še dvakrat: nominiran je bil za scenarija za komični vestern Cat Ballou (1965) in zaporniško dramo Cool Hand Luke (1967) (in prav iz slednjega je tudi najslavnejša replika, kar jih je kdaj napisal, "What we’ve got here is failure to communicate" - 11. mesto na AFI-jevem seznamu najslavnejših filmskih citatov.)

"Od fantastičnih filmov, kakršni so bili Cat Ballou, Cool Hand Luke in Dog Day Afternoon, pa do sodelovanja pri serijah Oglaševalci in Dobra žena že krepko po prekoračenem rojstnem dnevu nam je vedno pokazal, kako delo opravljati s slogom, smislom za humor, močjo, briljantnostjo, radodarnostjo in radostno vztrajnostjo," je v izjavi za javnost zapisal Phil Robinson, član uprave ameriške filmske Akademije.