Vsi filmi bodo na beneškem festivalu na ogled 2. septembra; zmagovalca bo izbrala žirija z ridleyem Scottom in Michaelom Fassbenderjem na čelu. Foto: EPA
Vsi filmi bodo na beneškem festivalu na ogled 2. septembra; zmagovalca bo izbrala žirija z ridleyem Scottom in Michaelom Fassbenderjem na čelu. Foto: EPA
V finalu so filmi iz ZDA, Avstralije, Brazilije, Bolivije, Španije, Velike Britanije, Libanona in Egipta. Foto: YouTube

Selekcijo med več kot 15 tisoč prijavljenimi filmi za natečaj Your Film Festival je opravilo produkcijsko podjetje Scott Free, na čelu katerega je nihče drug kot Ridley Scott. Izbira med petdesetimi polfinalisti je nato padla na ramena YouTube skupnosti: končnih deset kandidatov je določilo javno glasovanje.

"Vsak od teh desetih finalistov je dosegel nekaj izjemnega in vsi so talenti, ki jih bo v prihodnosti treba še opazovati," je v izjavi za javnost za pisal Scott. "Ljudje (na YouTubu) se tega morda ne zavedajo, a snemanje kratkega filma je težka naloga. Pričujoči režiserji so vsi uresničili svoje vizije in za ta dosežek jim čestitam."

"Prometejski par" na čelu žirije
Končnega zmagovalca bo v Benetkah izbrala žirija, na čelu katere bosta Scott in igralec Michael Fassbender; izbranec bo dobil pol milijona dolarjev, namenjenega za ustvarjanje novih vsebin za YouTube, Scott in Fassbender pa bosta izvršna producenta njegovega naslednjega projekta.

Your Film Festival sploh ni prvi v vrsti projektov Googlovega portala, ki skuša spletno skupnost pritegniti k umetniškemu udejstvovanju. V zadnjih letih smo bili priča tako podvigu YouTube Simfoničnega orkestra kot YouTube Play razstavi v Guggenheimovem muzeju v New Yorku in dokumentarnemu projektu Life in a Day.

Vsak od filmov v finalu je dolg približno petnajst minut, ogledate pa si jih lahko spodaj.

88:88, r. Joey Ciccoline (ZDA)
Val je izgubila nadzor nad lastnim življenjem. Ljudje okrog nje ne razumejo resnosti okoliščin, v katerih se sama počuti nemočna. ko ugotovi, da je ostala sama, ji ostane le še eno - odpor.

Bat Eyes, r. Damien Power (Avstralija)
Medtem, ko 24-letnemu Adamu pregledujejo vid, ga preseneti spomin na nek že pozabljen trenutek, ko je zafrkaval kratkovidnega sošolca.

Cine Rincao, r. Fernando Grostein Andrade & Fernanda Fernandes (Brazilija)
kratki film je bil posnet po resničnih dogodkih; gre za zgodbo 15-letnega Brazilca Paula Edwarda Osasca, ki je preživel strel v prsni koš.

The Drought, r. Kevin Slack (ZDA)
Prileten "domorodec" iz Brooklyna, ki se preživlja kot ulični prodajalec dežnikov, skuša preživeti sušno poletje.

El General, r. Diego Pino Zamora (Bolivija).
Fant, ki se ima za velikega generala, izkusi nekaj, kar mu bo spremenilo življenje.

The Guilt, r. David Victori Blaya (Španija)
Po nasilni smrti njegove žene Leu po glavi kroži ena sama misel: maščevanje.

North Atlantic, r. Bernardo Nascimento (Velika Britanija)
Kontrolor letalskega prometa na Azorih na radar ujame izgubljenega pilota, ki je brezupno izgubljen nekje nad severnim Atlantikom.

Super.Full., r. Niam Itani (Libanon)
Reven, invaliden par se v najbogatejšem mestu na svetu trudi uresničiti svoje sanje.

Scruples, r. Adrian Powers (Avstralija)
Ko je priča grozljivemu zločinu, se mlad dvojni agent znajde pred dilemo: naj obdrži svojo krinko ali ne? Je vredno žrtvovati nekaj nedolžnih življenj v imenu višjega cilja?

This Time, r. Ramy EL-Gabry (Egipt)
Film raziskuje odnos mati-sin: nehvaležen sin in dobrosrčna neznanka.