Ribji spev predstavlja zgodbo ribiča Pedra in njegovih kolegov. Film, ki so ga posneli med letoma 1999 in 2001, eno leto spremlja Pedra in njegovo ekipo ter njihov boj z nevarnostmi dela na morju in odločnost, da ohranijo svobodo. Foto: Kinodvor
Ribji spev predstavlja zgodbo ribiča Pedra in njegovih kolegov. Film, ki so ga posneli med letoma 1999 in 2001, eno leto spremlja Pedra in njegovo ekipo ter njihov boj z nevarnostmi dela na morju in odločnost, da ohranijo svobodo. Foto: Kinodvor

Režiserja Joaquim Pinto in Nuno Leonel sta bila za film, ki portetira življenje ribičev v zelo neprijaznem okolju, nagrajena na festivalih Cinema du Reel in Indie Lisboa. Na festivalu, ki bo utrip življenja na Obali krojil do nedelje, bosta na ogled še dva filma, Kaj zdaj? Spomni me, v katerem se ozre na svoje filmsko ustvarjanje, prijateljstvo in ljubezen ter skrivnosti umetnosti in narave po dveh desetletjih življenja s HIV-om, in Kamen v žepu, ki predstavlja odraščanje dvanajstletnega Miguela.

Portugalski režiser je kot ustvarjalec zvoka sodeloval pri več kot 100 filmih priznanih režiserjev, kot so Manoel de Oliveira, Raul Ruiz, Werner Schroeter in Andre Techine, podal pa se je tudi v producentske vode.

Sočasno se bo na Svetilniku odvrtel prvi sklop kratkometražnih filmov iz sekcije Video na plaži.

Kot pravi selektorica filmskega programa Varja Močnik, ni treba pogledati daleč, da bi opazili, da živimo v svetu, ki ga obvladujejo "neke mračnjaške sile", ki teptajo dostojanstvo, na drugi strani pa majhne skupine in iniciative ter umetnost iščejo njegove ostanke. Gledalci si bodo lahko v petih festivalskih dneh ogledali pester nabor filmov, tako igranih kot dokumentarnih.

Močno zastopane bodo tudi režiserke. Italijanka Alina Marazzi se bo predstavila s tremi filmi, med drugim z dokumentarcem o svoji mami Za samo eno uro s teboj in dokumentarcem o emancipaciji žensk v italijanski družbi Tudi vrtnice hočemo. Z žensko tematiko bo obarvan tudi prvenec Gora izraelske režiserke Yaelle Kayam, ki govori o osvoboditvi telesa in duha v tradicionalni družbi, je poročala STA.

Festival spremlja tudi pester spremljevalni program, od koncerta do razstav. Več o tem na spletni strani festivala.

Del programa na ogled v Ljubljani
V primeru slabega vremena bodo projekcije v izolskem kulturnme domu, Manziolijevi palači in šotoru na Svetilniku. Prihodnji teden bo v Kinodvoruin Slovenski kinoteki v Ljubljani na ogled del programa iz Izole, in sicer bo na ogled šest filmov: V imenu ljubezni, Ribji spev, Balada o izgnancih, Kamen v žepu, Toponimija in Za eno samo uro s teboj.