Diego Maradona. Foto: EPA
Diego Maradona. Foto: EPA

Sorrentino svoj novi film, naslovljen E stata la mano di Dio (Bila je božja roka), ustvarja pod okriljem Netflixa.

Naslov filma naj bi aludiral na gol, ki ga je leta 1986 za svoje moštvo z roko zabil Maradona. Z izrazom, ki ga citira naslov filma, je svoj gol tedaj opisal, ko je v poznih 80. letih preteklega stoletja igral za neapeljski nogometni klub.

Tožba zaradi zlorabe registrirane blagovne znamke
Odvetnik Maradone se je konec tedna oglasil na Twitterju in zatrdil, da sloviti nogometaš ni nikoli privolil v uporabo svoje podobe v filmu in da bo vložil tožbo zaradi zlorabe registrirane blagovne znamke, poroča Deadline.

Ob prvi napovedi filma prejšnji teden so bili pri Netflixu jasni glede tega, da ne gre za športni film in da se zgodba ne vrti okoli Maradone, ampak da bo šlo za osebno in intimno zgodbo o Sorrentinovi mladosti v Neaplju v osemdesetih. Netflix ne želi komentirati današnjega dogajanja na Twitterju.

Paolo Sorrentino spada med ključne režiserje sodobne italijanske kinematografije. Foto: Reuters
Paolo Sorrentino spada med ključne režiserje sodobne italijanske kinematografije. Foto: Reuters

Maradona je bil v 80. letih zvezda Napolija, za katerega je igral med letoma 1984 in 1991. Neapelj, z nogometom obsedeno mesto, ga od nekdaj obravnava kot ikono. Obenem je Sorrentino velik oboževalec Maradone, v medijih pa je tudi že večkrat poudaril, da mu je prav to rešilo življenje. Kot najstnik je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom izgubil starše. Tragedija se je zgodila, ko sta bila na počitnicah, sam pa je ostal doma v Neaplju, da bi gledal tekmo z Maradono.

Sorodna novica Filmska recenzija: Mladost

Sorrentino tudi v svojem filmskem delu večkrat postavi v ospredje šport, zlasti v filmu Mladost, nominiranem za oskarja leta 2015. V njem je eden od likov očitno močno podoben Maradoni (Roly Serrano). Podobnost je celo tako neverjetna, da je posnetek Serrana v filmu, ki brca tenis žogico v filmu, postal viralen, potem ko so mnogi mislili, da gre za dejanske posnetke Maradone.

Znani po tožbah
Ni jasno, ali bi pravni postopek lahko pomenil rdečo luč za snemanje Sorrentinovega filma. V spletni publikaciji Deadline ugibajo, da so producenti pričakovali, da se bo to zgodilo, glede na to, kako deluje ekipa Maradone. V preteklosti so že tožili podjetje Dolce & Gabbana, videoigrico Pro Evolution Soccer in celo grozili, da bodo ukrepali proti hčeram Maradone.

Maradona je zdaj vodja argentinskega kluba Primera División Gimnasia de La Plata. Posnetih je bilo že več igranih filmov, TV-serij in dokumentarnih filmov, v katerih je tako ali drugače omenjen. Lani je imel premiero dokumentarec v režiji oskarjevca Asifa Kapadie, v ustvarjanje je bil pri tem Maradona vključen, dal je tudi več intervjujev. Na Amazonu trenutno pripravljajo biografsko serijo o Maradoni, tudi pri snemanju te naj bi bil nogometaš vključen.