Irrfan Khan (1967–2020). Foto: EPA
Irrfan Khan (1967–2020). Foto: EPA

"Kot kaže, sem se vdal, so v izjavi za javnost spomnili na igralčeve besede iz leta 2018 o njegovem boju z rakom. "Bil je človek redkih besed in tihe izraznosti z globokim pogledom in zapomnljivimi dejanji na platnu. Žalosti nas, da moramo danes sporočiti novico o tem, da je umrl. Irrfan je bil močan duh, nekdo, ki se je bojeval do zadnjega in je vselej navdihoval ljudi, ki so se mu približali," so med drugim zapisali v izjavi za javnost.

V Jurskem svetu leta 2015. Foto: IMDb
V Jurskem svetu leta 2015. Foto: IMDb

Leta 2018 so igralcu diagnosticirali redko vrsto raka, nevroendokrini tumor, zaradi česar se je zdravil v Londonu. Dva meseca po diagnozi je javnost o svojem zdravstvenem stanju obvestil v pismu, v katerem se je dotaknil intenzivnosti svoje bolečine in negotovosti življenja. Po objavi pisma so z vseh koncev sveta prihajali izrazi podpore.

Februarja lani se je vrnil v Indijo in kmalu nadaljeval snemanje komične drame Angrezi Medium. Februarja letos je oboževalcem sporočil, da zaradi zdravstvenih težav ne bo mogel sodelovati v promociji filma. V torek so mediji poročali, da so igralca odpeljali v bolnišnico zaradi infekcije debelega črevesja.

Irrfan Khan se je rodil 7. januarja 1967 v indijski zvezni državi Radžastan. Že zgodaj je odkril strast do igranja in izbral študij na elitni nacionalni dramski šoli. Študij Shakespeara in Čehova mu sicer ni veliko pripomogel k vstopu v indijsko filmsko industrijo, ki se je tedaj v pretežni meri osredotočala na shematične pevsko-plesne filme.

Prve bollywoodske korake je naredil leta 1998 v drami Salaam Bombay režiserke Mire Nair, odtlej pa je šla njegova kariera samo še navzgor. Sledile so televizijske vloge, svoje znanje iz klasične dramatike pa je unovčil v sodobnih indijskih priredbah Macbetha in Hamleta - Maqbool in Haider.

Khan je bil dobitnik indijske mednarodne filmske nagrade, prejel jo je za vlogo v filmu Paan Singh Tomar. Foto: EPA
Khan je bil dobitnik indijske mednarodne filmske nagrade, prejel jo je za vlogo v filmu Paan Singh Tomar. Foto: EPA

Vstop v Hollywood
Sodeloval je tudi v več hollywoodskih projektih, najvidnejši vlogi sta nemara prav tisti v Jurskem svetu in Revnem milijonarju. Videli smo ga lahko tudi v ekranizaciji Brownovega romana Inferno, v Okusu po ljubezni, Pijevem življenju in Neverjetnem Spidermanu. Leta 2013 je za glavno vlogo v filmu Paan Singh Tomar, biografski pripovedi o vrhunskem atletu, ki stopi na drugo stran zakona, osvojil indijsko narodno filmsko nagrado.

Na družbenih omrežjih se od njega poslavljajo bollywoodske zvezde in politiki. "Izjemen talent, prijazen kolega, plodovit ustvarjalec filmskega sveta nas je zapustil prezgodaj in nastala je velika praznina," je tvitnil igralec Amitabh Bachchan, ki je s Khanom igral v filmu Piku. "Bil je navdih vsakomur, izjemen igralec, neprekosljiv talent in velik človek," pa je na Twitterju zapisal njegov soigralec v Revnem milijonarju Anil Kapoor.

Za njim žalujejo žena Sutapa Sikder ter sinova Babil in Ayan.