Smrt Trayvona Martina je v ZDA sprožila javno debato o še vedno živem rasizmu v ameriški družbi. Foto: Reuters
Smrt Trayvona Martina je v ZDA sprožila javno debato o še vedno živem rasizmu v ameriški družbi. Foto: Reuters

Martinova smrt - in oprostilna sodba za Zimmermana leto dni pozneje - sta bila katalizator za val protestov in zborovanj po ZDA; dogodek je sprožil tudi javno debato o problematiki rasnega profiliranja.

Dva ločena projekta - produkcijsko podjetje Weinstein je njun obstoj za revijo Variety že potrdilo - bosta nastala po predlogi dveh knjig, za kateri so avtorske pravice že odkupljene. Prva je Suspicion Nation: The Inside Story of the Trayvon Martin Injustice and Why We Continue to Repeat It (Narod suma: Resnična zgodba o krivici, storjeni Trayvonu Martinu, in o tem, zakaj jo ponavljamo), prvoosebna pripoved novinarke Lise Bloom, ki je za NBC poročala o sojenju Zimmermanu. Druga pa je biografsko delo Rest in Power: The Enduring Life of Trayvon Martin (Počivaj v moči: večno življenje Trayvona Martina), ki so ga napisali Tryvonovi starši.

V predprodukciji je dokumentarna serija v šestih delih, ločeno pa tudi igrani celovečerni film. Sicer pa to ne bo prvič, da bo zloglasni uboj stopil v popularno kulturo: režiser Nonny de la Peña je klic policiji in prepis sojenja uporabil v svojem virtualnem filmu o incidentu, One Dark Night.

Jay-Z svoj vpliv v zabavni industriji očitno namensko uporablja za pomoč projektom, ki tematizirajo raso in ameriški sodni sistem; prejšnji mesec je bila premierno predvajana njegova dokumentarna miniserija Time: the Kalief Browder story. Podjetje Weinstein je produciralo igrani celovečerec Fruitvale Station, ki tematizira zadnje ure Oscarja Granta, neoboroženega temnopoltega najstnika, ki ga je policist leta 2009 na silvestrovo ustrelil v Oaklandu.