Na Televiziji Slovenija jih bodo nocoj ob 20.00 uprizarjali najslavnejši slovenskih igralci svojega časa – na spored prihaja Dekameron, še danes ena najbolj razkošnih igranih serij slovenske televizijske ustvarjalnosti.

V zgodbo posamezne epizode je vpeljal lik Boccaccia, ki ga je v prvi sezoni zasedel starosta slovenskega igralstva, Stane Sever. Foto: Milan Kumar /Televizija Slovenija
V zgodbo posamezne epizode je vpeljal lik Boccaccia, ki ga je v prvi sezoni zasedel starosta slovenskega igralstva, Stane Sever. Foto: Milan Kumar /Televizija Slovenija

Režiser Vaclav Hudeček je iz Češke prišel v Slovenijo po zatrti praški pomladi in po žgečkljivih satiričnih zgodbah italijanskega pisca, Boccaccia, posnel serijo, ki je takoj osvojila občinstvo pred malimi zasloni. Uspešna in priljubljena nanizanka iz začetka 70. let prejšnjega stoletja se je zapisala med klasike tovrstne produkcije slovenske televizije, v njej pa je bilo mogoče videti celo plejado najvidnejših slovenskih igralcev, z legendarnim Stanetom Severjem v vlogi hudomušnega pisatelja na čelu. Ta v vsaki epizodi vabljivo vpelje gledalce v nove in nove intrigantske zgodbe človeškega duha (po Severjevi nenadni smrti je vlogo Boccaccia igral Stevo Žigon).

Epizodi nanizanke bosta na sporedu v ponedeljek in v torek, ob 19.55 na TV SLO 1. Foto: RTV SLO
Epizodi nanizanke bosta na sporedu v ponedeljek in v torek, ob 19.55 na TV SLO 1. Foto: RTV SLO

V spomin gledalcev so se vtisnili tudi Zlatko Šugman v vlogi nadangela Gabrijela, ki zvijačno zapeljuje mlada dekleta, in mnogi drugi protagonisti igrivih prigod, sicer pa se je v dvajsetih epizodah zvrstilo kar 200 igralcev.

Serija je nastajala v drugačnih časih – ljubljanska televizija namreč še ni imela lastne hiše in je gostovala pod streho ljubljanskega radia. Scenske objekte so mojstri scenografije postavili v studiu takratnega VIBA filma v stari Jožefovi cerkvi, zunanje posnetke pa so snemali v istrskih krajih, pri morju in v notranjosti polotoka z ohranjenimi starimi ulicami, trgi in drugimi slikovitimi objekti.

Nadaljevanka je posneta v črno-beli tehniki, a kljub temu so zgodbe izjemno bogato opremljene, tudi zaradi številnih igralcev in statistov, očarljivih prizorišč in bogatih kostumov iz renesančnega časa, ki jih je oblikovala kostumografinja Alenka Bartl, ter številnih mojstrsko izdelanih frizur in drugih maskerskih pripomočkov, ki so igralce in igralke preoblikovali v prepričljive like. Majhna skupina maskerjev pod vodstvom mojstra oblikovanja maske Zorana Lemajiča je velikokrat začela delati sredi noči, da so bili vsi igralci zgodaj zjutraj pripravljeni za nastop pred kamero.

V dveh sezonah nanizanke se zvrsti okoli 200 igralcev. Foto: Televizija Slovenija
V dveh sezonah nanizanke se zvrsti okoli 200 igralcev. Foto: Televizija Slovenija

Žgečkljive satirične zgodbe italijanskega renesančnega pisatelja Boccaccia je v scenarij predelal pisatelj in takratni urednik igranega programa slovenske televizije Saša Vuga, režiral pa jih je Vaclav Hudeček, ki je iz Češke s seboj pripeljal še najtesnejša sodelavca – direktorja fotografije Vladimirja Tumo in scenografa Miloša Ditricha.

Dekameron, napovednik 1. dela

O opatu in duši
Prvemu delu nanizanke, ki ga lahko ujamete danes ob 20.00 na prvem programu Televizije Slovenija, je naslov O opatu in duši v vicah, prinaša pa značilno renesančno samozavest in radoživost, oplemeniteno z ironičnim pogledom na človeško naivnost. Fernando použije prašek, ki ga navidezno ubije in pokopljejo ga kot mrtvega. Opat, ki si deli zemeljske radosti z njegovo ženo, ga iz groba preseli v ječo in mu natvezi, da je zares v vicah. V tej epizodi so poleg Severja med drugim nastopili Mila Kačič, Bert Sotlar, Majda Grbac, Radko Polič.

V torek bo ob tej uri na sporedu epizoda O uročenem pismu, kjer je v središču prepovedana ljubezen. Tokrat zaigrajo Janez Škof, Janez Hočevar, Brane Ivanc, Boris Juh, Jerca Mrzel in drugi.