Teden japonskega filma odpira  drama Yoko, češnja miru, resnični zgodbi o učitelju, ki je življenje posvetil vzgojitvi prvega hibridnega drevesa češnje. Foto: Promocijsko gradivo
Teden japonskega filma odpira drama Yoko, češnja miru, resnični zgodbi o učitelju, ki je življenje posvetil vzgojitvi prvega hibridnega drevesa češnje. Foto: Promocijsko gradivo
Moštvo Vancouver Ashai
Moštvo Vancouver Ashai se dogaja na začetku 20. stoletja, ko se tisoče Japoncev v iskanju dela odplulo v Kanadi. Tam jih pričaka povsem drugačna realnost, kot so jo pričakovali - polna revščine in diskriminacije. Druga generacija japonskih migrantov v takih okoliščinah ustanovi bejzbolsko ekipo, ki s svojim bojevniškim duhom med ljudi prinese žarek upanja. Foto: Promocijsko gradivo

Teden japonskega filma sta veleposlaništvo Japonske in Japonska fundacija pripravila v počastitev 25-letnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko.

Takahashi je svojo dramo oprl na resnično zgodbo vaškega srednješolskega učitelja in njegove življenjske želje razviti prvo umetno vzgojeno hibridno drevo češnje. Da bi izpolnil obljubo svojim dijakom, preden so jih poslali na bojišče druge svetovne vojne, je temu posveti velik del življenja in trud je po več kot tridesetih letih obrodi sadove. Uspelo mu je vzgojiti novo vrsto, ki jo poimenuje joko. Danes več kot 30.000 teh češenj raste in cveti v več kot 20 državah po svetu kot simbol svetovnega miru in harmonije.

Jutri bo na sporedu drama Moštvo Vancouver Asahi, v kateri je Yuya Ishii portretiral preseljevanje Japoncev v prvih letih 20. stoletja v Kanado, kjer je druga generacija priseljencev v revščini in diskriminaciji ustanovila bejzbolsko ekipo.

Iskanje odgovorov na vprašanja, ki nam ne dajo miru
Večer zatem bo sledila Življenjska obljuba režiserja Kana Ishibashija o predsedniku IT-podjetja Yuma, ki živi samo za službo, nekega dne pa izve za smrt svojega dobrega, a odtujenega prijatelja. Drama vodi do dogovorov, ki jih išče slehernik - odnosi med ljudmi, pomembne stvari, ki jih potrebujemo za napredek v življenju, a jih pogosto izgubimo izpred oči, in ljudje, ki so živeli polno življenje, a smo jih izgubili.

V četrtek bo program sklenila komedija Pesem mojega življenja režiserja Nobua Mizute o 20-letni ženski ljubkega videza in izvrstnega pevskega glasu. Njeno življenje se je obrnilo drugače, kot je pričakovala, vendar je dobila drugo priložnost za uživanje v mladosti.