Brata Luc in Jean-Pierre Dardenne sta že drugič nagrajena s prestižno nagrado zlata palma. Foto: epa
Brata Luc in Jean-Pierre Dardenne sta že drugič nagrajena s prestižno nagrado zlata palma. Foto: epa
Tommy Lee Jones je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Foto: epa
Nagrada za najboljšo režijo je šla v roke avstrijskega režiserja Michaela Haneka. Foto: epa
Za najboljšo žensko vlogo je bila v Cannesu nagrajena izraelska igralka Hanna Laslo. Foto: epa

Film predstavlja zgodbo o mladem paru iz francoskega mesta, ki zaradi finančne stiske proda svojega novorojenega sina. Kmalu pa svoje dejanje obžaluje in želi otroka nazaj. V filmu v glavnih vlogah nastopata Jeremie Renier in Deborah Francois. Pred šestimi leti sta belgijska režiserja že dobila zlato palmo za film Rosetta.

Velik uspeh Tommyja Leeja Jonesa
Nagrado za najboljšo moško vlogo je prejel Tommy Lee Jones za vlogo v filmu The Three Burials of Melquiades Estrada, ki je tudi njegov režiserski prvenec. Nagrada za najboljšo žensko vlogo je šla v roke izraelski igralki Hanni Laslo za nastop v filmu Free Zone. Nagrado žirije je prejel Šjaošvaj Vang za film Shanghai Dreams, Jonesov film pa je bil nagrajen tudi za najboljši scenarij, čigar avtor je Guillermo Arriaga. Nagrado za najbolj izviren film je prejel režiser Jim Jarmusch za film Broken Flowers, v katerem igra Bill Murray.

Nagrajeni so še ...
Nagrada za najboljšo režijo je šla v roke Michaela Hanekeja za film Cache, v kateri sta v glavnih vlogah nastopila Juliette Binoche in Daniele Auteuile. Gre za prihološko dramo, v kateri se glavna junaka zaradi skrivnega videosnemanja njune hiše počitita vedno bolj neprijetno in ogorženo. Dobitnik nagrade za najboljši kratki film je Igor Strembicki za film Podorozhni, ki govori o minljivem otroštvu in neuresničljivih sanjah. Zlato kamero pa si za najboljši prvenec delita režiserka Mirand July za film Moi,Toi et les autres in režiser Vimukthija Jayasundare za šrilanski film La terre abandonnee.

Že pred slovesnostjo je bil znan nagrajenec sekcije Posebni pogled, romunski režiser Cristi Puiu za film The Death of Mr. Lazarescu.

Letos brez posebnosti
Med favoriti so se največkrat omenjali filmi Cache avstrijskega režiserja Michaela Haneka, A History of Violence Davida Cronenberga, Don't Come Knocking Wima Wendersa in Broken Flowers Jima Jarmuscha. Značilnost letošnjega festivala pa je, da kljub zvenečim režiserskim imenom kritiki niso bili navdušeni. V širšem krogu favoritov sta bila sicer tudi brata Dardenna, vendar odločitev žirije, ki ji je letos predsedoval Kusturica, ni bila pričakovana.

Sicer pa je največ pozornosti na festivalu zbudila težko pričakovana evropska premiera šeste in hkrati zadnje epizode Vojne zvezd - Maščevanje Sitha - režiserja Georgea Lucasa, ki pa ni bila vključena v tekmovalni program.