Cristian Mungui se je nagrade veselil tudi s predsednikom canske žirije Frearsom. Foto: Reuters
Cristian Mungui se je nagrade veselil tudi s predsednikom canske žirije Frearsom. Foto: Reuters
Naomi Kawase
Japonska režiserka Naomi Kavase je nagrajena z durgo najpomembnejšo nagrado festivala. Foto: EPA
Gus Van Sant
Gus Van Sant je za Paranoid Park dobil posebno nagrado, ki so jo podelili ob jubilejnem Cannesu. Foto: Reuters
Jeon Do-yeon in Alain Delon
Alain Delon je čestital novopečeni najboljši igralki letošnjega Cannesa. Foto: Reuters
Fatih Akin
Fatih Akin se je veselil nagrade za najboljši scenarij. Prinesel mu jo je film Auf der Anderen Seite. Foto: RTV SLO
Zlate palme so podeljene

Zmagovalni film je že nekaj dni veljal za enega glavnih favoritov. 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva (4 luni, 3 saptamini si 2 zile) je pretresljiva zgodba o nezakonitih splavih in siceršnjem vsakodnevnem obupu v komunsitični Romuniji. Film je letos v Cannesu že dobil dve nagradi - poklonili so se mu z mednarodno nagrado kritikov in nagrado francoskega ministrstva za izobraževanje. Film je stal le približno 600.000 evrov in je tretji celovečerec 38-letnega režiserja.

Takih zgodb je bilo v Romuniji na tisoče
"Vse to se mi nekoliko zdi kot pravljica," je povedal Mungui in dodal, da ni nujno za zgodbo, da ima velik proračun in zvezdniška imena. Režiser je razložil tudi, da je želel z zgodbo pokazati žalostno in črno stanje Romunije v poznih 80. letih prejšnjega stoletja. Film, ki je iz ozadja presenetil filmske veterane, je naslov dobil po starosti splavljenega zarodka. Glavna junakinja filma je Gabita, sramežljiva študentka iz majnega mesteca, ki si v času, ko so splavi prepovedani, obupno želi prekiniti nosečnost. A denar na romunskem črnem trgu kupi vse.

Boljši časi za romunski film
V Romuniji vsako leto posnamejo le med 10 in 15 filmov, nova generacija romunskih režiserjev, med katerimi je tudi Mungui, napoveduje boljše čase za romunski film. Skoraj dve desetletji po padcu Ceausescujevega režima, v času katerega so filmi služili le kot orodje propagande, se romunska kinematografija torej "spravlja k sebi".

Režiserke osamljene med moškimi, a nagrajene
Drugo najpomembnejšo nagrado festivala, grand prix, je dobil japonski film Mogari no mori (Žalujoči gozd) Naomi Kavase. Nagrado žirije sta si razdelila dva filma, črno-beli animirani film Persepolis Marjane Satrapi, ki pripoveduje zgodbo mladega dekleta, ki živi pod režimi iranskih ajatol, ter film mehiškega režiserja Carlosa Reygadasa Luz silenciosa (Tiha svetloba).

Najboljša tudi Rus in Južnokorejka
Ameriški režiser Gus Van Sant, ki je v Cannes prišel s filmom Paranoid Park o temni skrivnosti mladoletnega skejterja, je dobitnik posebne nagrade, ki so jo podelili ob 60. obletnici filmskega festivala v Cannesu. Nagrado za najboljšo moško vlogo je za igro v filmu Andreja Zvjagintseva Izgnanie (Izgnani) dobil Rus Konstantin Lavronenko. najboljša igralka je postala južnokorejska igralka Jeon Do-jeon, ki je zaigrala v tragediji o smrti in veri Lija Čanga-Donga Miliang (Skrivno sonce). Ameriški režiser Julian Schnabel, avtor filma The Diving Bell and the Butterfly o francoskem uredniku revije, ki je po kapi skoraj povsem paraliziran, a se kljub temu trudi napisati knjigo, je v Cannesu dobil nagrado za najboljšega režiserja. Nemško-turški režiser Fatih Atkin je za film Auf der Anderen Seite dobil nagrado za najboljši scenarij.

Jane Fonda, nagrajenka za življenjsko delo
Več priznanj so v Cannesu podelili že pred nocojšnjim večerom. Jane Fonda domov odhaja s posebno zlato palmo za življenjske dosežke. Predsednik festivala Gilles Jacob je Američanko primerjal z njenim pokojnim očetom Henryjem Fondo in v nagovoru ugotovil, da je imel pokojni občutek dolžnosti, ne pa političnega poguma. Njegovo zdaj 69-letno hči pa odlikuje trma nekoga, ki je našel pravico in način, kako ščititi zatirane, in tudi v življenju sledi svojemu prepričanju.

Nekaj nagrad že pred nedeljo
Veliko nagrado (grand prix) mednarodnega tedna kritike, s katero krčijo pot novincem, so že v petek zvečer podelili filmu XXY argentinske režiserke Lucie Puenzo. Control, filmski prvenec nizozemskega fotografa in režiserja videospotov Antona Corbijna o življenju pevca skupine Joy Division, je prejel dve nagradi v vzporedni festivalski sekciji, poimenovani Petnajsterica režiserjev. Nagrado Art et Essai (Umetnost in esej) je dobil film Garage Irca Lennyja Abrahamsona. V petek je slavil še Argentinec Gonzalo Tobal, režiser filma Ahora Todos Parecen Contentos (Zdaj so vsi videti zadovoljni), letošnji nagrajenec sklada Cinefondation, ki spodbuja nove talente.

Žirijo je vodil Stephen Frears
Žirija, ki ji je letos predsedoval britanski režiser Stephen Frears, je dobitnika zlate palme izbirala med 22 filmi. V žiriji so bili še portugalska igralka in režiserka Maria de Medeiros, kitajska igralka Maggie Cheung, avstralska igralka Toni Collette, kanadska igralka Sarah Polley, italijanski režiser Marco Bellochi, francoski igralec Michel Piccoli, turški pisatelj Orhan Pamuk in režiser iz Mavretanije, Bderrahmane Sissako.

V dvanajstih dneh skoraj tisoč filmov
Od 16. maja, ko se je filmsko srečanje v Cannesu začelo, so predvajali skoraj tisoč filmov. Tudi letos se niso uspeli izognili politiki. Razvpiti Američan Michael Moore je tokrat dvignil prah z dokumentarnim filmom Sicko o nevzdržnih razmerah v ameriškem zdravstvu, pokazali pa so tudi dokumentarec o umorjenem ruskemu vohunu Aleksandru Litvinenku.

T. T.

Zlate palme so podeljene