Foto:
Foto:
Litovci so se podvizali po podpisu 29. oktobra.

Litovci so ustavo potrdili le v parlamentu, ne pa tudi na referendumu, o katerem razmišlja nekaj članic EU-ja. Ustava je dobila močno podporo, saj je kar 84 poslancev v 90-članskem predstavniškem telesu glasovalo za potrditev. Štirje so bili proti, trije pa so se glasovanja vzdržali.

"Litovski narod je na referendumu že enkrat glasoval za Evropo. Sedaj je
treba le še potrditi njegovo odločitev,"
je odločitev Litve, da ustavo ratificira le v parlamentu, pojasnil njihov vodja diplomacije Antanas Valionis.

Vstop Litve v EU je podprlo kar 91 odstotkov Litovcev. Formalno mora odločitev parlamenta potrditi še predsednik Litve Valdas Adamkus.

Prvi je Litvi čestital nekdanji francoski predsednik in predsednik konvencije o prihodnosti Evrope Giscard d'Estaing, ki je poudaril, da gre za drzen in pogumen korak in se zahvalil Litovancem za podporo ustavi.

Referendum napovedali v desetih državah
Za ratifikacijo imajo članice na voljo dve leti. Referendum naj bi imelo 10 članic, in sicer Belgija, Danska, Španija, Francija, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Češka in Velika Britanija. Nekatere k referendumu zavezuje ustava (npr. Irska), pri drugih pa gre za politično odločitev.

Prva naj bi ga izvedla Španija februarja prihodnje leto. V 14 državah, tudi v Sloveniji, menijo, da referendum ni potreben, najbolj zapleteno pa bo v Nemčiji, kjer bodo morali, če želijo razpisati referendum, spremeniti ustavo.