Malo po 13. uri je v en glas zapelo več kot 1.500 pevcev. Foto: Jože Žura
Malo po 13. uri je v en glas zapelo več kot 1.500 pevcev. Foto: Jože Žura

Pred osrednjo nedeljsko prireditvijo se je ob 12. uri v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih in moških. Sledil je slavnostni nagovor direktorja republiškega javnega sklada za kulturne dejavnosti Marka Repnika, ob 13.15 pa je skupaj zapelo več kot 1.500 pevcev.

V dobro uro trajajočem sporedu so sodelujoči pevski zbori odpeli 20 pesmi - nekaj brez spremljave oziroma a capella, nekaj ob spremljavi Policijskega orkestra RS pod vodstvom dirigenta Igorja Švare in eno pesem ob spremljavi orgličarja.

Kot je navedel predsednik upravnega odbora tabora pevskih zborov Jernej Lampret, jih bo prireditev, v katero je vloženo veliko prostovoljnega dela, stala približno 20.000 evrov, ki jih bodo zbrali s pomočjo občine Ivančna Gorica in donatorjev. Pri organizaciji jim pomaga tudi Osnovna šola Ferda Vesela.

Pod geslom: Veselje je pri nas
Po njegovih besedah je pomen tabora, ki se ga je do zdaj skupaj udeležilo več kot 150.000 pevcev, zaradi ohranjanja izročila slovenske pesmi, zborovskega petja in njune popularizacije za Slovence izjemen. Hkrati gre za največjo strokovno spremljano prireditev slovenskega ljubiteljskega petja, ki vse bolj prevzema državni značaj.

Predsednik programske komisije tabora Stane Peček je na nedavni novinarski konferenci povedal, da so prireditev letos posvetili slovenski ljudski pesmi na temo vojske in veseljačenja ob vinu, sicer pa bo tabor potekal pod geslom Veselje je pri nas.

Nedeljski del prireditve so si zamislili kot neprekinjeno spevoigro tematsko navezujočih se ljudskih pesmi, ki jih bodo pevski zbori izvajali brez vmesnih napovedi ali drugih prekinitev. Te bodo razdelili v dva sklopa, ki se, kot je dejal Peček, dotikata največjih slovenskih travm, vojne in pijančevanja.

48. Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični 2017 »Veselje je pri nas«
48. Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični 2017 »Veselje je pri nas«