Na 33. Drugi godbi bo med drugim nastopila turška glasbenica Gaye Su Akyol, ki pooseblja vse, kar se sodobnega dogaja v Carigradu, hkrati pa se oplaja pri izročilu. Foto: Discogs
Na 33. Drugi godbi bo med drugim nastopila turška glasbenica Gaye Su Akyol, ki pooseblja vse, kar se sodobnega dogaja v Carigradu, hkrati pa se oplaja pri izročilu. Foto: Discogs
Drago Ivanuša
V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bo skladatelj filmske in gledališke glasbe Drago Ivanuša predstavil svoj nov projekt The Raising of the Voice, v katerega je povezal zvoke telesa. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

33. mednarodni festival Druga godba, ki prinaša 15 nastopajočih, se bo začel 25. maja v Piranu, naslednja dva dneva dogajanja pa bosta umeščena v Ljubljano. Po besedah člana programskega odbora Roka Koširja so se za umestitev prvega festivalskega dne v obalno mesto odločili iz več razlogov, med katerimi je tudi podpora piranske lokalne skupnosti.

Roy De Roy, ki so uspešni zlasti v nemškem govornem področju, bodo Drugo godbo na nekdanji dan mladosti odprli na Tartinijevem trgu, od tam pa se bodo poslušalci, po izbiri tudi z ladijskim prevozom, odpravili v skladišče soli Monfort, kjer bo nastopila še ena družbenoangažirana zasedba Bella Ciao, ki je pred 50 leti sprožila preporod italijanskega folka, ter eden najizvirnejših zahodnoafriških glasbenikov v zadnjih letih, King Ayisoba iz Gane, so zapisali organizatorji.

Festivalski prevoz med obalo in prestolnico
V Piran se bo mogoče podati z brezplačnim prevozom iz Ljubljane, enako pa velja tudi v nasprotni smeri. V prestolnici bosta festival v petek, 26. maja, v Kinu Šiška uvedli norveška art-pop umetnica Jenny Hval, ki je lani izdala najuspešnejši skandinavski album - konceptualno ploščo Blood Bitch, in malijsko-francoska pevka Inna Modja, ki malijsko tradicijo prepleta s hiphopom.

Festivalski avtobus bo nato peljal na Metelkovo, kjer bo najprej nastopila turška glasbenica Gaye Su Akyol, ki pooseblja vse, kar se sodobnega dogaja v Carigradu, hkrati pa se oplaja pri izročilu. Sledili bodo južnokorejska skupina Black String, zmes tradicionalne glasbe, džeza in svobodne improvizacije s klasičnim glasbilom komungo v zasedbi, francoski latincore Pixvae s pevkama iz Kolumbije ter Kondi Band z glasbeniki iz Sierre Leone in ZDA, ki zvoke palčnega klavirja oplajajo s plesno-elektronskimi zvoki, je povedal vodja programskega odbora Bogdan Benigar.

Sobota v Cankarjevem domu, nedelja v Kinu Šiška
Sobotno dogajanje se bo začelo že popoldne v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bo skladatelj filmske in gledališke glasbe Drago Ivanuša predstavil svoj nov projekt The Raising of the Voice, v katerega je povezal zvoke telesa. V Klubu CD pa bosta nato nastopila harmonikar Bratko Bibič z avstrijskim kolegom Ottom Lechnerjem in nekoliko spremenjenim orkestrom Die Wiener Ziehharmoniker ter južnoafriški klasični kitarist Derek Gripper.

Na sklepni dan festivala se dogajanje seli v Kino Šiška, kjer bo prvič po izidu albuma Lahko sem glinena mesojedka nastopila slovenska trojica Širom, za veliki finale pa bodo poskrbeli arabski glasbeniki, najprej povratnica na Drugi godbi, libanonska pevka Yasmine Hamdan s kombinacijo akustike in elektronike, nato raper Rayess Bek in vizualna umetnica La Mirza, prav tako iz Libanona, z največjimi arabskimi uspešnicami, povezanimi z utrinki iz zlate dobe egipčanskega filma.