Koncert v Komornem studiu: pianist Klemen Golner

Na radijske valove z zahtevnim sporedom
V drevišnji oddaji Komorni studio na programu Ars lahko prvemu prisluhnete solističnemu recitalu pianista Klemena Golnerja iz studia 13, s katero se začenja serija solističnih recitalov iz tega radijskega studia. Golner bo na solističnem recitalu predstavil spored klavirske glasbe, ki je za pianista tako tehnično kot muzikalno in slogovno zelo zahteven.

Klemen Golner, ki je od leta 2012 član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, igra tudi v ansamblu za moderno glasbo Neofonija. Foto: Simfoniki RTV SLO
Klemen Golner, ki je od leta 2012 član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, igra tudi v ansamblu za moderno glasbo Neofonija. Foto: Simfoniki RTV SLO

Slišati bo mogoče: Preludij in fugo v c-molu, iz 1. knjige WTK Johanna Sebastiana Bacha, Sonato v c-molu, op. 10, št. 1 Ludwiga van Beethovna, Impromptuja op. 90 Franza Schuberta, štiri Etude op. 10 in Fantazijo-Impromptu, op. 66, v cis-molu Frédérica Chopina, Vodomete v vili d’Este iz 3. suite zbirke Leta romanja Franza Liszta ter Lisztove koncertne etude Gozdno šumenje in Ples škratov.

Zgodnje sodelovanje s simfoniki
Leta 1973 v Celju rojeni Klemen Golner že od sezone 2000/2001 – torej že od časa, ko je še študiral klavir pri profesorju Aciju Bertonclju na ljubljanski glasbeni akademiji – redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Po diplomi iz klavirja je opravil enoletno specializacijo na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti.

Od sezone 2012/2013 je redni član RTV-jevega simfoničnega orkestra, s katerim je že večkrat nastopil tudi kot solist. Januarja 2013 je v ciklu Mozartine z orkestrom izvedel Koncert za klavir in orkester v A-duru, št. 23, Koechel 488 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Ob 90. obletnici Radia Slovenija v letu 2017 pa je v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije zaigral koncertno skladbo Prvi polet Blaža Arniča.