Simfonični orkester RTV Slovenija v okviru cikla Mozartin vabi na nedeljske matineje (ob 11.00) v Dvorano Marijana Kozine Slovenske filharmonije. Foto: RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija v okviru cikla Mozartin vabi na nedeljske matineje (ob 11.00) v Dvorano Marijana Kozine Slovenske filharmonije. Foto: RTV SLO
Benjamin Bayl
Dirigent in umetniški vodja letošnjih Mozartin je Benjamin Bayl. Foto: RTV SLO

Na koncertu, ki je v Slovenski filharmoniji odprl novo sezono Mozartin, je kot solist nastopil pianist Klemen Golner. Koncertni program je bil v celoti posvečen Mozartu, kar v polnosti ustreza naslovu cikla štirih koncertov.
Benjamin Bayle je za otvoritveni koncert torej med drugim izbral uverturo ene Mozartovih najpomembnejših del opernih umetnin, ki spadajo v sam vrh tovrstne ustvarjalnosti. Figarovo svatbo je leta 1785 napisal po literarni podlagi Beaumarchaisovega dela Veseli dan ali Figarova svatba. To besedilo je skladatelja tako vznemirilo, da se je z libretistom Lorenzom da Pontejem lotil pisanja nove opere.
Ker je francoska komedija precej razburjala evropske aristokratske kroge, na Dunaju pa bila celo prepovedana, je bila zamisel izredno drzna. Tudi ob tem je treba razumeti, zakaj je da Ponte v libretu omilil politično ost, obenem pa se ni ognil osnovni vsebini, kjer se služabnik bori proti gospodarju.
Od obdobja pred klasicizmom do reminiscence v romantiki
Benjamin Bayl, dirigent in umetniški vodja letošnjih Mozartin, se je rodil leta 1978 v Sydneyju. Glasbenik nizozemsko-avstralskih korenin je v zadnjih sezonah postal vse bolj iskan in cenjen dirigent. Mozartine dajejo letos poudarek na skladbe klasicističnih mojstrov, kot so Mozart, Haydn in Salieri, Bayl pa je posegel še v obdobje pred klasicizmom in izbral skladatelja Carla Philippa Emanuela Bacha, ki z odkritji še neznanih del postaja vse bolj priljubljen. Prisluhniti bo mogoče tudi predstavnikoma zgodnje romantike Schubertu in Beethovnu.
Na program je uvrstil tudi Mozartiano Čajkovskega in Brahmsove Variacije na Haydnovo temo, ki sta odlična reminiscenca na klasicizem, pa sta vendar obe skladbi zasidrani v romantiki. Na vsakem koncertu se bodo dirigentu pridružili tudi mlajši in že uveljavljeni slovenski umetniki.