V izjavi za javnost je Domingov predstavnik za stike z mediji potrdil, da je pevec v stabilnem stanju, da pa bo ostal v bolnišnici, "dokler ne bo, upajmo, popolnoma ozdravel".

79-letnik je sicer že pred več kot enim tednom, 22. marca, v objavi na Facebooku potrdil, da je bil testiran na novi koronavirus in da je tudi okužen. Sum na okužbo se je pojavil zaradi povišane telesne temperature in kašlja. "Skupaj lahko premagamo ta virus in ustavimo trenutno svetovno krizo, da se lahko čim prej vrnemo k normalnim življenjem. Prosim, upoštevajte navodila oblasti – ne le zase, ampak za celotno skupnost," je takrat zapisal Domingo. Izrazil je še hvaležnost in ganjenost "nad dobrim željami, ki sem jih prejel od tako številnih ljudi".

Domingo je svojo okužbo z novim koronavirusom razkril na Facebooku, češ da se mu je to zdela njegova
Domingo je svojo okužbo z novim koronavirusom razkril na Facebooku, češ da se mu je to zdela njegova "moralna dolžnost". Foto: EPA

Klavrn epilog dolgoletne kariere
Sicer pa se je Domingo v zadnjih mesecih v medijih pojavljal iz razlogov, ki so samo posredno povezani z glasbo. 10. marca je losangeleška opera razkrila izsledke interne preiskave: ocenili so, da so obtožbe spolnega nadlegovanja na račun njihovega direktorja kredibilne. Domingo je s svojega vodilnega položaja, ki ga je opravljal vse od leta 2003, zato odstopil.

Že predtem je svojo lastno preiskavo opravil Ameriški ceh glasbenih ustvarjalcev (AGMA), ki predstavlja tudi operne pevce, in prav tako ocenil, da je sedemkratni grammyjevec izkazal "neprimerno obnašanje, ki sega od spogledovanja do spolnih ponudb, tako na delovnem mestu kot zunaj njega".

Amerika je obtožbe vzela resno, Evropa manj
79-letnega pevca, dirigenta in režiserja je nadlegovanja in neprimernega vedenja obtožilo skupaj 20 žensk. Obtožbe segajo vse do 80. let prejšnjega stoletja, vse pa je označil za netočne. Obtožbe so na Domingovo kariero vplivale predvsem v ZDA: ameriške operne hiše z Metropolitansko opero na čelu so zaradi obtožb odpovedale že dogovorjene nastope opernega pevca. V Evropi so se številne organizacije odzvale drugače; od obtožb je nastopil v Avstriji, na Madžarskem in v Rusiji, v marcu in aprilu bi moral nastopati v Hamburški državni operi.