Foto:
Foto:
Prvi dan festivala bodo glavni na odru Culture.
Jamajški reggae bo v tolminu predstavil tudi Natural Black.

Med največje zvezde festivala sodijo jamajška roots reggae zasedba Culture z Josephom Hillom in Julian Marley ter sin legendarnega Boba Marleyja, ki se bo predstavil s skupino The Uprising band. Culture se bodo na glavnem odru predstavili že danes, Marley pa bo nastopil v soboto. Poleg koncertov so organizatorji pripravili še sound system stage, kjer bo glasba zasedb, kot so Jah Free (VB), Shen Sound (Nem.), Dublab (It.). Obljubljajo pa tudi več drugih delavnic, plese in masaže.

Julian Marley
Reggae pevec Julian Marley je s skupino The Uprising band trenutno na turneji po Evropi, kjer predstavljajo projekt A Time & Place, ki velja za zlitje t. i. roots reggae zvoka z nekoliko bolj džezovskimi zvoki. Največji hiti albuma so Harder Days, Father's place, One Way Train in System. Julian Marley je na začetku devetdesetih let ustanovil skupino The Uprising band in nato leta 1966 izdal svoj prvenec Lion in the Morning, ki je tudi pri glasbenih kritikih naletel na dober sprejem. Na koncertih Julian Marley nastopa s svojo skupino, z bratoma Stephenom in Damianom pa imajo tudi zasedbo Ghetto Youths International. Julian Marley je poletno turnejo pričel na Summerjam festivalu v Kölnu, v Slovenijo pa prihaja neposredno iz festivala v švicarskem Bernu.

Svetovni mir in Culture
Vse se je začelo, ko je Joseph Hill leta 1977 s svojo glasbeno skupino Culture izdal prvi album Two Sevens Clash. Culture, legende t. i. roots reggae zvoka, delujejo že 26 let, pred kratkim pa so izdali svojo trideseto ploščo World Peace (Svetovni mir). Z zadnjo ploščo se zasedba prek reggae glasbe dotika aktualnih tematik in vprašanj. Pri zadnjem albumu so sodelovali glasbeniki, ki sodijo v sam vrh jamajškega reggaeja – zasedba Firehouse Crew z veterani, kot so Dean Fraser (saksofon), Robbie Lyn (klaviature), Dwight Pickney (kitara) ter nekateri člani Shaggyevega banda. Zasedba v Slovenijo prihaja v okviru daljše poletne turneje, ki jih je in bo popeljala na vse večje poletne reggae festivale.

B. R. Stylers
Italijanska zasedba B. R. Stylers se je v Tolminu predstavila že lani in leta 2002, ker je bila zelo dobro sprejeta pa so se organizatorji festivala odločili, da jo bodo spet povabili na sotočje. Zasedba je z delovanjem začela leta 2000, sestavljajo pa jo Michela Grena (vokal), Ceo (klaviature), Paolo (bas), GP (bobni) in Stefano (t.i. dub master). Njihova glasba velja za ambientalni dub reggae, priljubljeno italijansko zasedbo pa najbolj označujeta ritem sekcija in pevka Michela, ki pesmi poje le v angleškem jeziku.

Glavni oder
15.7.2004,
ob 19.00, Brain Holidays (Hrvaška),
ob 20.30, Siti hlapci (Slovenija),
ob 22.00, Headcornerstone (Nemčija),
ob 24.00, Culture in Joseph Hill (Jamajka).

16.7.2004,
ob 19.00, The Pokerheads (Slovenija),
ob 20.00, Humb (Belgija),
ob 22.00, Go Lem System (Argentina),
ob 24.00, Natural Black (Jamajka) & Artikal Crew (Francija).

17.7.2004,
ob 19.00, R.A.S.M.C. & Mutant Dance (Srbija in Črna gora),
ob 20.30, Fake Orchestra (Slovenija),
ob 22.00, Djambi (Brazilija),
ob 24.00, Julian Marley & The Uprising (Jamajka).

18.7.2004,
ob 18.00, DubB Rebellion (Bosna in Hercegovina),
ob 19.00, Dubital & Bomba Bomba (Italija),
ob 21.00, Dubians (Francija),
ob 23.00, B. R. Stylers (Italija) & Prince Alla (Jamajka).