Gledamo
(5)
Pojdi z mano
Napeta mladinska pustolovščina je nastala po istoimenskem romanu pisatelja Dušana Čatra. Foto: A.A.C. Productions
Pojdi z mano
Film pokaže, kako daleč nas lahko v negotovih situacijah pripelje lastna domišljija. Foto: A.A.C. Productions

Dodaj v

Filmska recenzija: Pojdi z mano

Glavni odliki filma: sproščenost v igri in osupljivo profesionalen pristop mladih igralcev
3. december 2016 ob 07:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na mladih svet stoji, pravijo, in ena najpomembnejših, pa čeprav večkrat spregledanih nalog, dolžnosti in tudi privilegijev filmov in njihovih ustvarjalcev je vzgoja mladega občinstva.

Ta pa je lahko zares uspešna le, če filmi, namenjeni mladim, svojega občinstva ne podcenjujejo, do njega niso pokroviteljski in se mu ne poskušajo približati zgolj z nekakšnimi štosi in gegi na prvo žogo. Mladina je pogosto celo ostrejši sodnik od starejšega, že vsega hudega vajenega občinstva. In prav mladinski filmi, ki se jim uspe izogniti naštetim pastem ter se usidrati v zavest gledalcev, lahko postanejo legendarni. Prejšnje generacije so tako povzdignile Srečo na vrvici ali Poletje v školjki, vse možnosti, da pridobi ta status, ima tudi najnovejši celovečerec Igorja Šterka Pojdi z mano.

Napeta mladinska pustolovščina, ki je nastala po istoimenskem romanu slovenskega pisatelja Dušana Čatra, je pravi preplet žanrov. Od lahkotne komedije, polne najstniških krilatic in dovtipov, se prek avanture, ki spominja na dogodivščine iz knjižne serije Pet prijateljev, sprevrže v pravi psihološki triler, seveda nekoliko prilagojen mlajšemu občinstvu. Film pokaže, kako daleč nas lahko v negotovih situacijah pripelje lastna domišljija. Še zlasti, če si star trinajst let in se nenadoma znajdeš sredi gozda brez prenosnega telefona.

Glavni odliki filma, v katerem poleg štirih mladih junakov lahko vidimo še peščico natančno izdelanih in spretno umeščenih čudaških likov, od karikirane divje žene pa do vaškega norčka, sta sproščenost v igri in osupljivo profesionalen pristop mladih igralcev.

Pojdi z mano je sicer namenjen mlademu občinstvu, a tako številne nagrade kakor tudi neposredni odzivi v razprodanih dvoranah kažejo, da film sega čez te okvire. Tema strahu, ki jo med drugim obravnava, pa je tako in tako že sama zase čisto nadgeneracijska. Zelo priporočam!

Gaja Pöschl, iz oddaje Gremo v kino na 3. programu Radia Slovenija (ARS).

Prijavi napako
Komentarji
007jamesbond
# 03.12.2016 ob 10:26
Mene je film res pozitivno presenetil. Dobro ustvarja in drži suspenz. Všečna pa je tudi igralska zasedba.

Aja, pa kadri so enostavno prekrasni.
Vid Šteh
# 03.12.2016 ob 12:55
Odličen film, mogoče celo najboljši, ki sem ga videl letos. Čudovito posnet, izvrstno odigran (glavni štirje igralci so kljub mladosti in "neizkušenosti" svoje delo opravili nad pričakovanji), zabaven, očarljiv, žalosten in seveda zelo napet, ker ti kot gledalcu nikoli ni jasno, ali glavne junake res nekdo zasleduje ali pa jim je zgolj domišljija prišla do živega.

Pa ena nenamerno zabavna referenca v filmu; Lotos Vincenc Šparovec, ki je v grozljivki Idila igral psihopata Francla, se zdaj pojavi v podobni vlogi malce zmešanega kmetavza. :)

Mislim, da smo po dolgem času dobili kvaliteten mladinski film, ki ne podcenjuje svojega občinstva in ga obenem zabava kot tudi nečesa nauči.

Toplo priporočam ogled. Ne bo vam žal.
oziris.va
# 03.12.2016 ob 09:11
Hmmm ... prvi vtis je vsekakor pozitiven, bom pa vsekakor moral v kino.

Napeta mladinska pustolovščina, ki je nastala po istoimenskem romanu slovenskega pisatelja Dušana Čatra, je pravi preplet žanrov. Od lahkotne komedije, polne najstniških krilatic in dovtipov, se prek avanture, ki spominja na dogodivščine iz knjižne serije Pet prijateljev, sprevrže v pravi psihološki triler, seveda nekoliko prilagojen mlajšemu občinstvu.

Se spomnite filma Guniji (Goonies) iz sredine osemdesetih?
Enid Blyton knjige pa sem tudi jaz rad prebiral. Super zadeve.
nuLanuLa
# 04.12.2016 ob 16:49
Super fotografija. Po tizerju sodeč, pd Kekca naprej nismo videli s tako fotografijo. V času, ko je vsak lahko režiser kar s telefonom, morajo profiji res pokazati nekaj več. Definitivno grem po dooolgem času v kino. Nazadnje sem v Koloseju sam v največji dvorani na nedeljsko popoldne gledela Moderndorferjev Inferno.
themetun
# 03.12.2016 ob 14:29
Se strinjam z recenzijo, dober film, vreden ogleda. Primeren je za najstnike, a tudi odraslim ni dolgočasen in ne izpade neumno kot marsikateri, ki se skuša približati mlajšim.
Gledamo
link
Filmska recenzija: Prvi človek
7
17. oktober 2018 ob 09:22 Damien Chazelle je v svojem tretjem filmu (in prvem, ki ni neposredno povezan z glasbo), kolektivno stremenje naroda pregnetel v odisejado posameznika, prototipsko zgodbo o uspehu - pristanek na Luni!
Več novic ...
Kazalo