V Ameriki se spominjajo Glynis Johns, ki je nastopila v številnih filmih in predstavah. Na fotografiji leta 1982. Foto: AP
V Ameriki se spominjajo Glynis Johns, ki je nastopila v številnih filmih in predstavah. Na fotografiji leta 1982. Foto: AP
Glynis Johns leta 1963. Foto: AP
Glynis Johns leta 1963. Foto: AP

V 101. letu starosti je umrla britanska igralka, najbolj znana po vlogi sufražetke, ki se po zaslugi čarobne varuške ponovno zbliža s svojimi otroki v filmski uspešnici Mary Poppins. Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije DPA sporočil igralkin dolgoletni menedžer Mitch Clem, je Glynis Johns umrla v domu za starejše v Los Angelesu. "Danes je za Hollywood žalosten dan. Ne žalujemo le zaradi izgube drage Glynis, ampak tudi za zadnjimi iskricami zlate dobe Hollywooda," je zapisal.

Gledališka in filmska igralka z več kot 60-letno kariero
Glynis Johns se je rodila 5. oktobra 1923 v Južni Afriki, kjer so bili njeni valižanski starši – mama je bila koncertna pianistka in oče igralec Mervyn Johns – na turneji, in se že kot otrok začela ukvarjati z igro. Pri dvanajstih letih je prvič nastopila na odru, in sicer v baletu, prvo filmsko vlogo pa je dobila leta 1938 v filmu South Riding.

Vsestranska filmska in gledališka veteranka, ki je leta 1973 prejela nagrado tony za vlogo v muzikalu Mala nočna glasba (A Little Night Music) in bila nominirana za oskarja za film The Sundowners iz leta 1960, je umrla naravne smrti v domu za ostarele v okolici Los Angelesa, je povedal Clem.

Glynis Johns (desno) na prireditvi v Burbanku leta 2000. Foto: Reuters
Glynis Johns (desno) na prireditvi v Burbanku leta 2000. Foto: Reuters

Ostajala vitalna in odrezava tudi v svojih starejših letih
V svoji več kot 60-letni filmski karieri je igrala v več deset filmih, vendar si jo bomo najbolj zapomnili po vlogi Winifred Banks v filmu Mary Poppins, raztresene mame sufražetke, za katero se zdi, da ji je bolj kot za otroka mar za njen cilj.

Za oskarja je bila kot najboljša igralka v stranski vlogi nominirana za vlogo hotelske oskrbnice v avstralski pustolovščini The Sundowners ob Robertu Mitchumu, Deborah Kerr in Petru Ustinovu.

Ob 100. rojstnem dnevu je bila v intervjuju za ameriško televizijsko medijsko hišo ABC 7 še vedno zelo odrezava. Kot je povedala, ji starost ni pomembna. "Pri teh letih sem videti zelo dobro," je dodala.